Русија

Не тако давно у нацистичкој Немачкој: ФСБ открива – Немци регрутовали совјетску децу

Руска безбедносна служба открила је документа из Другог светског рата која указују да су нацисти регрутовали и индоктринирали совјетске малолетнике из логора и слали их на територију СССР-а да врше саботаже, а да се истим методама данас служи кијевски режим
Не тако давно у нацистичкој Немачкој: ФСБ открива – Немци регрутовали совјетску децуGetty © The Montifraulo Collection

Поводом Међународног дана детета, Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је објавила документе који указују на покушаје нацистичких обавештајних служби да искористе совјетску омладину за извиђачке и диверзантске операције у позадини Црвене армије током Другог светског рата.

Дечаци и девојчице су бирани у концентрационим логорима, а мамили су их у обавештајне школе храном и чистом одећом, произилази из саопштења обавештајних служби СССР-а са испитивања колаборационисте који је умешан у регрутовање деце.

Ради идеолошке индоктринације, деца су одвођена на екскурзије у европске градове, храњена у ресторанима и убеђивана да СССР наводно затворенике концентрационих логора сматра непријатељима.

Нацисте није занимала даља судбина младих диверзаната, које су враћали у домовину.

Међутим, показало се да је ефекат таквог регрутовања био слаб – многи млади совјетски грађани добровољно су се предали контраобавештајној служби након што су се нашли иза линија Црвене армије.

Данас Кијев активно користи методе регрутације младих сличне Хитлеровим.

Неморални поступци

План нациста да искористи совјетску омладину разоткрила су у првим месецима Другог светског рата специјална одељења Народног комесаријата унутрашњих послова СССР-а. Истрага је утврдила да су на привремено окупираној територији СССР-а, под маском сиротишта, немачке обавештајне службе стварале обавештајне школе.

"У млађој групи било је до 20 деце од седам до десет година, укључујући две девојчице. У старијој групи било је до 30 деце од 11 до 15 година. Деци је на часовима објашњавано како да нацртају план локације штабова, топова, тенкова, митраљеза, возила и коњице. У старијој групи, поред тога, учили су како да рукују оружјем, гранатама и минирају железничке пруге", рекао је начелник Југозападног фронта, виши мајор државне безбедности Николај Селивановски у свом извештају послатом заменику народног комесара унутрашњих послова СССР Виктору Абакумову 25. децембра 1941. године.

"Деца су најбеспомоћнији део друштва. Код већине одраслих подсвесно изазивају симпатију, сажаљење и саосећање. Немци су рачунали на те емоције. Нацисти нису имали морална начела. Штавише, следбеници Хитлерове расне идеологије сматрали су совјетску децу 'унтерменшима', тј. нижим бићима, те уопште нису марили за њихову будућност", рекао је историчар Јегор Јаковљев у интервјуу за РТ.

Након хапшења начелника једне од школа Јурија Евтуховича, бившег командира вода Црвене армије који је прешао на страну непријатеља, Државна безбедност СССР-а сазнала је како нацистичка машина за искоришћавање совјетске деце изгледа изнутра .

Протоколи његових испитивања објављени су на сајту руске безбедносне службе.

Према речима Евтуховича, регрутори су се надали да ће искористити интересовање деце за путовања, авантуре и оружје, као и њихову жељу да имитирају одрасле и покушала су да све представе као игру.

Нацисти су бирали најживље тинејџере. После најтежих услова живота у логору, деца су добијала добру одећу, бели хлеб, путер, кобасице и бомбоне. Евтухович је нагласио да је све ово "оштар контраст" у односу на ситуацију у логору.

Након обуке, деца су убацивана иза линија Црвене армије са залихама хране и експлозива. Према речима Евтуховича, немачку команду уопште није занимала даља судбина младих агената.

"Послаћемо 100 агената, па нека и само двоје од њих обаве задатак – и то је добро", мислили су нацисти.

Међутим, како наводе историчари, планови за коришћење совјетских тинејџера нису донели очекиване резултате нацистичкој обавештајној служби – резултат се показао више него скроман, јер се већина деце која су се нашла на совјетској територији одмах предала властима.

О томе сведоче и документи које је објавила ФСБ.

Совјетска војна контраобавештајна служба успела је да предузме правовремене мере да установи локације таквих "обавештајних школа" и паралише њихов рад.

"Укључивање деце у диверзантске активности било је у супротности са хуманитарним правом. То су били одвратни, неморални поступци, као и многе друге ствари које су нацисти чинили на окупираним територијама", пише руска редакција.

Историја се понавља

Како је саопштено у Москви, тренутно, у току Специјалне војне операције, кијевски режим спроводи сличне активности међу младима.

"Оружане снаге Украјине све чешће регрутују малолетнике од којих се тражи да пошаљу фотографије или координате руских трупа, а затим користе артиљерију да гађају наше положаје и цивиле", рекла је заменица председника Државне думе Ана Кузњецова, преносе РИА Новости.

Слично је рекла и комесар председника Русије за права детета Марија Лвова-Белова, потврдивши да украјинске специјалне службе регрутују тинејџере за вршење злочина на територији Русије, пре свега саботаже и шпијунаже.

"Кијевски режим малтретира децу позивима и порукама како би искористио њихову лаковерност. На пример, на интернету постављају огласе за брзу зараду, помоћу којих траже починиоце опасних радњи, попут паљења војних канцеларија, полицијских станица и других важних објеката", рекла је Лвова-Белова.

Стручњаци примећују да украјинске специјалне службе у свом раду користе готово исте методе као и нацисти.

image