Русија

Уочи Дана победе: ФСБ скинуо ознаку тајности са докумената о злочинима нацистичке Немачке на Криму

У оквиру пројекта "Без ограничења", одељење ФСБ за Крим и Севастопољ скинуло је ознаку тајности са архивских докумената о Великом отаџбинском рату
Уочи Дана победе: ФСБ скинуо ознаку тајности са докумената о злочинима нацистичке Немачке на КримуGetty © Imperial War Museums / Contributo

Око 60.000 совјетских грађана, углавном ратних заробљеника, нацисти су истерали са Крима након што је Црвена армија пробила немачку одбрану код Перекопа у пролеће 1944. године, наводи се у архивским документима са којих је скинута ознака тајности и које је објавила Федерална служба безбедности (ФСБ).

У оквиру пројекта "Без ограничења", одељење ФСБ за Крим и Севастопољ отпечатило је архивска документа о Великом отаџбинском рату (Источни фронт током Другог светског рата где се бивши Совјетски Савез борио против нацистичке Немачке), укључујући извештаје, податке из извиђања, протоколе испитивања немачких заробљеника.

"Након што су Руси 9. априла 1943. године пробили немачка утврђења код Перекопа, сви руски ратни заробљеници, затвореници и турски батаљони формирани из редова руских заробљеника хитно су отпремљени у Констанцу (у Румунији).Тамо су одведени и цивили који су добровољно пристали да оду. Око 60.000 људи, углавном кримских радних екипа формираних од ратних заробљеника, било је интернирано у Констанцу", рекао је током испитивања у затвору у Севастопољу генерал-пуковник Вермахта Ервин Јанеке, кога су совјетске трупе ухапсиле јуна 1945.

Немци су са полуострва однели и музејске експонате, овце, памук и дуван.

У архивској грађи је и извештај немачког генерала о кампањама немачке команде против кримских герилаца.

"Групе герилаца и цивила налазиле су склониште у каменоломима у близини Керча. На зиму, Генералштаб је окупио посебан тим стручњака за бомбе да их елиминише... Прво су покушали да уђу у пећине и разнесу улазе у пећине, али су ти напори пропали. Тада је одлучено да се употреби експлозивни гас који је деловао као отровно средство да се убију људи који су боравили унутра, јер наши стручњаци нису могли да достигну концентрацију потребну за експлозију", рекао је Јанеке и додао да су на крају каменоломи били потпуно блокирани како би људи унутра остали без хране и воде.

На крају, из њих је изашло око 350 људи, а 40 их је стрељано. "Немам појма шта се десило са осталима", рекао је.

image