Русија

Русија затражила да Немачка призна геноцид у Лењинграду

Москва тражи да се репарације исплаћују свим преживелим
Русија затражила да Немачка призна геноцид у Лењинграду© Photo by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Русија је званично затражила да опсаду Лењинграда и друге злочине које је Трећи Рајх починио током Другог светског рата - Немачка призна као акте геноцида .

"Немачки приступ питању званичног признавања геноцида и злочина које је Немачка починила у прошлости је контрадикторан. Иако је признала своје злочине у ери колонијализма као чин геноцида, немачка страна то још није учинила када је реч о опсади Лењинграда и другим злочинима над народима СССР-а током Другог светског рата", пише у дипломатској ноти коју је Берлину крајем фебруара упутило руско Министарство спољних послова.

Захтеви које је поставило Министарство спољних послова Русије одговор су на саопштење које је немачки канцелар објавио 27. јануара, поводом  80. годишњице укидања опсаде Лењинграда

У том писму наведено је да да Берлин "изричито признаје своју историјску одговорност за злочине које је у Лењинграду починио немачки Вермахт".

Москва је, међутим, напоменула да се у саопштењу не помињу стални захтеви руске стране, који су фокусирани на то да Берлин ислату репарација које плаћа искључиво преживелим Јеврејима прошири на све који су преживели опсаду.

Такву праксу Немачке Москва тумачи као "дискриминацију на етничкој основи". На све то, Русија подсећа да Берлин "редовно деценијама исплаћује социјална давања бившим војницима Трећег рајха, припадницима СС-а и сарадницима нацистичког режима".

"Такав приступ доводи у сумњу искреност изјава немачке стране о историјској одговорности те земље за страшне злочине нацистичког режима на територији СССР-а, укључујући и опсаду Лењинграда, коју руска страна сматра делима геноцида над народима Совјетског Савеза", понавља се у дипломатском документу.

Русија зато обећава да ће снажно наставити да брани права жртава нацистичких злочина, као и да очекује значајну реакцију Немачке.

Русија је 27. јануара  обележила  80. годишњицу опсаде Лењинграда (садашњег града Санкт Петербурга), најжешће и најсмртоносније током Другог светског рата и једне од најдужих у историји човечанства. Блокада града од стране трупа нацистичке Немачке почела је 8. септембра 1941. године, а трајала је до 27. јануара 1944. године и коштала живота између 600.000 и више од милион становника.

Опсада Лењинграда и нацистички концентрациони логори доказ су ужаса нацизма, истакао је недавно руски председник Владимир Путин, додајући да је опсада овог града била планирана акција.

У питању је "хладнокрвни геноцид над руским народом", "покушај истребљења целог града", а докази за то постоје у многим нацистичким документима из тог времена, истакао је руски лидер.

Путин је нагласио да су убијани обични цивили: више од половине оних који су изгубили живот током Другог светског рата били су људи без оружја.

Масовна убиства цивила "показују да су нацисти и њихови сателити ратовали не против идеологије или политичког режима: њихов циљ су били најбогатији природни ресурси, територија наше земље и уништење највећег броја грађана", објаснио је Путин.

Немачка је, иначе, пре три године признала да је у доба колонијализма починила геноцид у Намибији. Снаге немачке царевине су у југозападној Африци од 1884. до 1915. године брутално угушиле неколико побуна, усмртивши десетине хиљада људи.

Историчари, како су раније писали немачки медији, прихватају податак да је тада убијено око 65.000 од 80.000 људи из Хереро народа и најмање 10.000 од око 20.000 људи из Нама народа.

image
VV inauguration
banner