Русија

Додик: Република Српска неће дозволити да БиХ уведе санкције Русији

Запад свакодневно захтева од Републике Српске да подржи санкције Руској Федерацији, рекао је председник РС који је допутовао у Русију, где ће учествовати на Санкт Петербуршком међународном економском форуму
Додик: Република Српска неће дозволити да БиХ уведе санкције Русији© R.Z./ATAImages

Република Српска неће дозволити да Босна и Херцеговина уведе санкција Русији, изјавио је председник РС Милорад Додик у интервјуу за "РИА Новости".

"На нивоу државе Босне и Херцеговине не постоји ниједна одлука о увођењу санкција Русији, односно санкције РФ нису званично уведене. Најбоља потврда за то је мој недавни сусрет са високим Европљанима који су питали: 'Када ћете увести санкције Русији?' То значи да нема санкција и тако ћемо наставити, иако је ово веома тешка позиција", казао је Додик.

Како је истакао, Запад свакодневно захтева од Републике Српске да подржи санкције Русији.

"Не могу да будем захвалан Американцима који не желе ни да слушају шта ми мислимо, већ покушавају да они одлуче. Ово је срж проблема - они не разговарају са нама, али доносе одлуке о нама. Свакодневно се врши притисак на нас да деблокирамо санкције Русији", указао је Додик.

Он је нагласио да се нада да ће на маргинама Санкт Петербуршког међународног економског форума (СПИЕФ) одржати састанке са председником Русије Владимиром Путином и министром спољних послова Сергејом Лавровом.

"Сви ће бити на том форуму, укључујући и председника Владимира Путина. Веома ми је драго што ћу бити тамо, верујем да ће бити прилике да се сретнемо", прецизирао је Додик и додао да дуги низ година за редом учествује на СПИЕФ-у.

Осим тога, председник РС је навео да ће учествовати на СПИЕФ-у како би подржао Русију у суочавању са санкцијама.

image