Србија и Балкан

Нешић за РТ Балкан из Санкт Петербурга: Резолуција о Сребреници враћање у прошлост (ВИДЕО)

Нешић каже да је Немачка главни спонзор резолуције о Сребреници и неко ко гура да та резолуција прође и жели да баци у заборав све оно што је рађено у Другом светском рату, па да се Срби оптуже као народ који је починио геноцид

Босна и Херцеговина се заиста у овим тренуцима сусреће са озбиљним проблемима, а један од највећих је покушај урушавања Дејтонског мировног споразума, рекао је за РТ Балкан министар безбедности у савету министара БиХ Ненад Нешић, који се налази на Безбедносном форуму у Санкт Петербургу.

"У овом тренутку, странци урушавају БиХ. Увек када су се они мешали у унутрашње ствари у БиХ ми смо имали неспоразуме, имали смо унутрашње сукобе који на сву срећу нису кулминирали у ратне сукобе. Имали смо период страног интернационализма од 2000-2005, тада смо имали велике тензије у БиХ, затим је дошао период смиривања када нисмо имали страно мешање, када је БиХ функционисала у складу са Дејтонским мировним споразумом и показала да може да буде функционална држава", нагласио је.

Како је истакао, данас, на жалост, постоји страно мешање, страни утицај.

"Имамо нелегитимног високог представника Кристијана Шмита који је узео законодавну власт у своје руке, донео закон мимо парламента. Тога нема нигде на свету - да један човек доноси закон", истакао је Нешић.

"То се дешава у БиХ и дефинитивно имамо озбиљну унутрашњу кризу. Сви они који разграђују Дејтон морају да знају да тиме разграђују и БиХ", сматра Нешић, нагласивши да управо ти унутрашњи проблеми изазивају и проблеме на пољу безбедности.

O безбедности у БиХ

Нешић каже да безбедносна агенција, полицијска агенција, апсолутно контролишу ситуацију унутар БиХ, додајући да он у овом тренутку нема ни једну информацију да би била угрожена безбедност било ког човека, грађанина или имовине унутар БиХ.

Како подсећа, након догађаја у Гази, он је издао захтев свим безбедносним агенцијама да предузму све мере и радње из своје надлежности, да повећају мере безбедности, да се посебно прате људи који би могли да изазову неки терористички акт и може да каже да је у овом тренутку у вези са тероризмом, безбедност у БиХ добра и стабилна.

"Осим терористичких аката од стране ИСИС-а, ми имамо нападе и на КиМ на Србе, угрожавају се њихови животи и не можемо говорити само о људима који су повезани са ИСИС-ом, терористичких аката има и од стране неких других организација, па и од тзв. држава, које у ствари нису државе и немају правни основ да буду државе", каже Нешић.

Добра сарадња са Русијом

Русија је велика земља, велика сила, она има један од најсложенијих, најкомпликованијих, а сигурно и најбољих безбедносних система и могу да кажем да ми немамо никакав безбедносни проблем што се тиче саме Руске Федерације, истакао је Нешић.

"Имамо добру сарадњу, њихово искуство је нама добродошло и верујем да ћемо то њихово искуство умети да искористимо. Русија је неко ко пуно може дати у питању спречавања терористичких аката и по питању одржавања мира и безбедности", додаје он.

О Шмиту

Нешић је, говорећи о Кристијану Шмиту, рекао да он нема никакву титулу, те да је он лажни високи представник.

"Кристијан Шмит је генератор кризе која се дешава на територији БиХ, главни узрок кризе који се дешава на територији БиХ и оно чему се надам и очекујем и апелујем на оне који су га послали да га повуку из БиХ и на тај начин нам врате мир и безбедност, а да врати законодавну власт у праве, легитимне руке а то су руке изабраних парламентараца", поручио је Нешић, додајући да очекује да Шмит оде из БиХ.

"Ако је данас преузео законодавну, зашто сутра не би преузео судску власт? Данас доноси законе, сутра нам суди по тим законима које доноси, шта смо онда ми, колонија, робови, а он је губернатор? Знате да повеља УН свим земљама које су чланице УН гарантује суверенитет, забрањује старатељство. Заиста за БиХ се не може говорити да је самостална, постојање Кристијана Шмита са надлежностима које је присвојио доводи у питање сувереност БиХ, поставља се питање да ли је БиХ уопште суверена земља и да ли јој припада право да буде чланица УН", каже Нешић.

Наглашава и да у овом тренутку РС је једина која брани Дејтонски мировни споразум, а самим тим брани и постојање БиХ, јер се она заснива на Дејтону.

"Данас ми бранимо Дејтонски мировни споразум, данас РС, српски народ брани уставни поредак БиХ, колико год то парадоксално звучало то је заиста тако", нагласио је.

Говорећи о мешању страних амбасада, Нешић сматра да су амбасадори изашли из неког нормалног дипломатског понашања.

"Коментарисати одлуке политичара, који имају мандат од стране народа, мислим да то није у реду и да такви амбасадори треба да буду одстрањени из политичког живота и БиХ и свих других држава", сматра он, додајући да је то једна пракса која је узела маха.

О суђењу Додику

Нешић наглашава да је Милорад Додик, легално и легитимно изабрани председник Републике Српске, те да је суђење њему један монтирани и политички процес у ком се не суди личности, већ се суди целој РС и да се њим показује "како ће се било ко други провести уколико се дрзне да уради нешто слично што је урадио Милорад Додик".

"Желе да се убије воља српском народу да има право да сам доноси одлуке, да каже шта хоће и шта неће, да сам бира своје представнике који ће доносити законе. Када одем на суд и видим како суде председнику Додику ухвати ме нека зебња, ухвати ме неки страх, могу да кажем и туга, јер ја не желим да живим у таквом систему, не желим да живим у систему у ком човеку суде на правди Бога, човеку који није починио никакво кривично дело", каже он.

О резолуцији о Сребреници

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Нешић истиче да је сит приче о Сребреници, као и о враћању 30 година уназад.

"Не могу сваке године да проживљавам Сребреницу, желим да живим, боље да је није било, изражавам саучешће свим жртвама, свим онима који су поднели бол. Свака бол је тешка без обзира да ли долази са једне, друге или треће стране, свака суза је иста, али заиста ми немамо право да будемо заробљени у '95. години и да 30 година након немилог догађаја ми причамо о том догађају. Враћамо га у жижу јавности, да бисмо произвели неке политичке циљеве, да би сутра сакрили оно што смо ми радили у Другом светском рату и оптужили неког другог да је много већи злочин починио него што је починио неко у Другом светском рату, конкретно мислим на Немачку", каже он.

Немачка је, подсећа, главни спонзор резолуције и неко ко гура да та резолуција прође и жели да баци у заборав све оно што је рађено у Другом светском рату и да се оптуже Срби као народ који је починио геноцид.

"Ја вам кажем да нисмо починили геноцид и да нећемо то да прихватимо", наглашава, додајући да је та резолуција враћање у прошлост и да никоме неће добро донети.

"Ко год мисли да ће то донети мир и стабилност у великој је заблуди. Српски народ, нити може нити хоће да дозволи да добије ту геноцидну етикету и ми ћемо све урадити да се то не деси", каже Нешић.

Како каже, уколико се усвоји та резолуција, то ће бити не један него 10 корака уназад.

"Мислим да би било добро да нас пусте да живимо у садашњости, да покушамо заједно даља стварамо бољу будућност за нашу децу", поручио је он.

Говорећи о жељи да се тзв. Косово "угура" у Савет Европе и зашто Немачка активно лобира и једно и друго, Нешић наглашава да се ради о двоструким аршинима где је жеља да се један народ, а то је српски, оптужи за све оно што се дешава на Балкану, потирући било какве наше интересе, било каква наша права, одузимајући нам нашу историју, наше корене.

"КиМ је срце Србије, историја српског народа, ово што се ради над нама је један велики злочин, злочин где Србе покушавају да означе да су нагори на свету да не заслужују никаква права и да је над Србима све дозвољено", рекао је Нешић.

Како каже, очигледно да западне земље не воле када неки народ, нека држава, размишља својом главом.

"Очигледно се мора размишљати по некој матрици коју они усвоје, а ми Срби смо такви какви јесмо, волимо да размишљамо својом главом и доносимо одлуке самостално али не можемо заборавити оно шта нам је Русија - пријатељ, савезник, заштитник", наглашава и додаје да можемо слободно да кажемо да су Руси братски народ.

"Не могу да схватим да је то неко мислио да ће прекинути неким санкцијама, неком силом, неким штапом или неком шаргарепом. Србија зна да цени своје пријатеље и никада их не оставља", поручио је.

Сајбер безбедност

Говорећи о сајбер безбедности о којој је било речи на Безбедносном форуму, Нешић каже да је сајбер криминал нешто што сваки дан напредује, да су се криминалци адаптирали на сајбер криминал, да криминалне активности преносе у то поље.

"Очигледно да Руска Федерација има више искуства него што ми имамо унутар БиХ и њихово искуство ће нам помоћи да спречимо оно што ће нам се дешавати и што нам се дешава", каже он, додајући да све службе морају бити спремне да одговоре на сајбер криминал односно да обезбеде сајбер безбедност и да се нада се да ће то у будућности урадити.

image
VV inauguration
banner