Русија

Балтичка флота РФ добија нову "ладу": Подморница "Великије Луки" улази у употребу до краја 2024.

Ово је друга подморница класе "лада"
Балтичка флота РФ добија нову "ладу": Подморница "Великије Луки" улази у употребу до краја 2024.www.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Подморница "Великије Луки", класе "лада" (позната и по ознаци пројекат 677), биће уврштена у оперативну употребу Балтичке флоте пре краја 2024. године, преноси ТАСС позивајући се на извор из бродоградилишта.

"У плану је да подморница 'Великије Луки' пројекта 677 буде испоручена Војно-поморској флоти и уђе у употребу Балтичке флоте пре краја 2024. године. Тренутно пролази фабричка испитивања", рекао је неименовани извор.

Подсећања ради, 1. јуна прес служба Балтичке флоте саопштила је да ће у 2024. години њене борбене способности бити повећане због испоруке три брода и једне подморнице.

Како је за ТАСС навео други извор са бродоградилишта, у склопу замене пловила Балтичке флоте биће испоручена "три мала ракетна брода и подморница 'Великије Луки' пројекта 677 која се тренутно налази на испитивањима". Сва поменута пловила су носачи крстарећих ракета породице "калибар"

"Великије Луки" коју граде "Адмиралитетска бродоградилишта" ће бити друга подморница, поред "Кронштата", класе "лада" у оперативној употреби руске војске, будући да је водећа и прва изграђена подморница ове класе - "Санкт Петербург" повучена из употребе у фебруару 2024.

image