Русија

Руска нуклеарна подморница успешно тестирала интерконтиненталну балистичку ракету "булава"

Успешно је завршено пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете "булава" морског базирања, јавља руско Министарство одбране
Руска нуклеарна подморница успешно тестирала интерконтиненталну балистичку ракету "булава"www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Нова стратешка нуклеарна подморница "Цар Александар Трећи" успешно је завршила пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете "булава" морског базирања, саопштило је Министарство одбране. 

Пројектил је испаљен "као и обично са подводног положаја", бојевне главе ракета су стигле у назначено подручје у договорено време, истичу у Министарству.

Ракета је лансирана из Белог мора на полигон Кура на Камчатки, а лансирање је било завршни елемент испитивања подморнице, након чега ће бити донета одлука о пријему у састав морнарице.

"Цар Александар Трећи" је седми ракетоносац породице "бореј-А". Брод је способан да носи 16 интерконтиненталних балистичких пројектила "булава". Русија планира да изгради и преда флоти још четири подморнице "бореј-А".

image