Русија

Песков о заузимању аеродрома Слатина код Приштине: Руска војска је била и биће снажног духа

Портпарол Кремља коментарисао је руско-белоруске вежбе нестратешких нуклеарних снага, годишњицу преузимања контроле над аеродромом Слатина у близини Приштине и намеру француског председника да поднесе оставку
Песков о заузимању аеродрома Слатина код Приштине: Руска војска је била и биће снажног духаwww.globallookpress.com © Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Западне земље све више доносе тензије у Украјини, па је за Русију важно да задржи борбену готовост, навео је портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући руско-белоруске војне вежбе нестратешких нуклеарних снага.

"Вежбе су вежбе. Нама су важне јер Вашингтон стално провоцира напету ситуацију на европском континенту", рекао је Песков.

Коментаришући како Кремљ из данашње перспективе гледа на "операцију руских снага у Приштини", Песков каже да су "руски борци увек били снажног духа и да ће увек бити такви".

У јуну 1999. године, руске оружане снаге су покренуле усиљени марш – изненадна су се појавиле на Косову и преузеле контролу над аеродромом Слатина (главни војни аеродром у близини Приштине), и то неколико сати пре него што су снаге НАТО планирале да га заузму.

Председник Русије је, говорећи за потребе документарног филма "Београд" који је снимала руска телевизија "Русија 1", рекао да је, као тадашњи секретар Савета безбедности Русије, пред руски десант на Слатину тадашњем начелнику Генералштаба Анатолију Квашњину поручио: "Ако сматрате да је прикладно, учините то".

Кремљ сматра да је исувише рано да се коментаришу извештаје о могућој оставци француског председника Емануела Макрона.

"Не сматрам да је адекватно да одговарам на таква питања, јер, прво, избори још нису одржани", рекао је Песков, одбивши да одговори како би Кремљ оценио оставку француског председника Емануела Макрона ако десница победи на парламентарним изборима.

"Макронова партија сада убрзано губи позицију, очигледно се Французима нешто не свиђа", навео је портпарол.

Вашингтон је спреман да сарађује са неонацистима што доказује да су проблеми на које указује Русија у вези са ширењем неонацистичких идеја актуелни, навео је Песков, коментаришући одлуку Стејт департмента да дозволи испоруку америчког оружја украјинској бригади "Азов".

"Москва намерава да даље развија односе са Техераном и унапреди правни оквир сарадње наше две државе", рекао је Песков и додао да се рад на Свеобухватном споразуму између Русије и Ирана наставља, али је распоред мало промењен због избора у Техерану.

image