Русија

Ако сматрате да је прикладно, учините то: Путин о маршу на аеродром "Слатина"

Путин је током интервјуа за документарни филм "Београд" поделио своја сећања у вези са операцијом заузимања главног аеродрома на Косову и Метохији
Ако сматрате да је прикладно, учините то: Путин о маршу на аеродром "Слатина"© Presidential Press and Information Office/CC-BY-4.0

Председник Русије Владимир Путин рекао је да га је током догађаја у Југославији 1999. године, када је обављао функцију секретара Савета безбедности Руске Федерације, тадашњи начелник Генералштаба Анатолиј Квашњин питао за његово мишљење о заузимању аеродрома "Слатина" у Приштини, на шта је он је одговорио: "Ако сматрате да је прикладно, учините то."

У јуну 1999. године, руске оружане снаге су покренуле усиљени марш – изненадна су се појавиле на Косову и преузеле контролу над аеродромом Слатина (главни војни аеродром у близини Приштине), и то неколико сати пре него што су снаге НАТО планирале да га заузму. Своја сећања на те догађаје Путин је поделио у интервјуу за филм "Београд" на ТВ каналу Русија 1.

"Ја сам тада био секретар Савета безбедности, дошао је тадашњи начелник Генералштаба, генерал Квашњин. Рекао ми је да постоји идеја да се заузме овај аеродром", изјавио је руски председник.

Према речима Владимира Путина, на питање "због чега је то потребно?", Квашњин је тада одговорио: "Јасно је да ћемо једног дана морати да одемо, али биће нешто чиме ћемо моћи да се цењкамо."

Председник Русије је потом рекао да је знао да Квашњин није ризиковао да ову акцију координира са високим званичницима, првенствено из Министарства одбране.

"У сваком случају, разговарао је са мном о томе и питао ме за мишљење, на шта сам му ја одговорио: 'Ако сматрате да је прикладно, учините то'", закључио је Путин.

image