Русија

Антонов за РТ о слању америчког наоружања "Азову": Ко другоме јаму копа, сам у њу упада

Руски амбасадор у САД истакао је да америчка политика према Украјини и снабдевању терористичког "Азова" оружјем забрињава, али и да у истој мери забрињава и политика Вашингтона према тероризму, будући да руској амбасади готово свакодневно стижу претеће поруке и да се на западној обали припремају симпатизери Кијева за слање на исток Европе
Антонов за РТ о слању америчког наоружања "Азову": Ко другоме јаму копа, сам у њу упадаGetty © Justin Sullivan / Staff

Одлука америчких власти да укину ограничења на испоруку америчког оружја украјинском батаљону "Азов" не може да изазива ништа друго до нашег крајњег негодовање, изјавио је за РТ руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, коментаришући јучерашњу одлуку САД. 

Американци су јуче, подсетимо, донели одлуку да поново дозволе испоруку свог оружја "Азову", који се у Русији сматра за терористичку организацију. Забрана испоруке оружја овом батаљону првобитно је била уведена због њиховог неонацизма и сумњи да су кршили људска права. Одлука је званично ступила на снагу 2018. године, а укинута је јуче.

Руски амбасадор тим поводом каже да "у овом случају озбиљно забрињава не само стратегија САД према Украјини, већ и према борби против тероризма".

"Сведоци смо сталног пораста терористичке активности у свету. Ова страшна појава трује животе грађана у различитим земљама, а Сједињене Државе нису изузетак. Могу да потврдим да руска амбасада (у САД) скоро свакодневно добија претеће поруке, и не добија их само руководство, већ и обичне дипломате. Ужасно је то што америчке власти својом русофобичном политиком толеришу такве тенденције", изјавио је дипломата.

Као пример, Антонов је навео даље и да Руска Федерација зна да се у неким америчким државама, а пре свега на западној обали, припремају досељеници из Украјине, и они који су пребегли из Русије, а симпатишу кијевски режим за слање на ратиште на исток Европе.

"Мало је вероватно да организовање таквих екстремистичких ћелија остаје непримећено од стране органа за спровођење закона. Међутим, ништа се не ради поводом тога, упркос очигледним ризицима. Подсетићемо (америчку) администрацију на стару руску изреку: 'Ко другоме јаму копа, сам у њу упада'", упозорава руски амбасадор. 

Ситуација, како каже, подсећа и на америчко мешање на Блиском истоку, када су "америчке обавештајне службе и војници више пута, зарад борбе против 'заједничког непријатеља', охрабривале појаву оружаних група у Авганистану и Ираку".

"Резултат су биле ужасне појаве попут Исламске државе. Појавили су се милиони избеглица, укључујући и у Европи. Крвави сукоби трају деценијама", закључио је руски амбасадор. 

image