Русија

Русија покренула поступак: Истражује се америчко и НАТО финансирање тероризма

Одлука о покретању поступка донета је на захтев руских посланика Думе, након недавног терористичког напада на "Крокус сити" у Москви
Русија покренула поступак: Истражује се америчко и НАТО финансирање тероризма© Tanjug/Maksim Konstantinov

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак који има за циљ да утврди повезаност званичника САД и НАТО-а са финансирањем терориста.

Одлука о покретању поступка донета је на захтев руских посланика Думе, након недавног терористичког напада на "Крокус сити" у Москви, преносе "РИА Новости".

Утврђено је да су средства која су последњих година добијана преко комерцијалних организација, конкретно, нафтне и гасне компаније "Бурисма Холдингс", која послује у Украјини, коришћена за потребе терористичких напада по Русији, али и у иностранству, и то све у циљу елиминисања истакнутих политичких или других јавних личности. 

До података се дошло у сарадњи са страним обавештајним службама, истиче Москва.

Истражни комитет додаје да је у току провера одређених извора финансирања, и промет неколико милиона америчких долара, али и умешаности појединаца из државних органа, јавних и комерцијалних организација западних земаља.

Подсетимо, у терористичком нападу од марта погинуло је преко 140 цивила. Москва је обећала да ће пронаћи све оне који су умешани и да ће се постарати да буду кажњени, без обзира на то о коме се ради. Руска страна је, такође, саопштила да прелиминарни подаци истраге указују на то да се иза напада крију Кијев, Вашингтон и Лондон.

Председник Русије Владимир Путин поручио је да је циљ напада било изазивање раскола у руском друштву, док је бивши председник Русије Дмитриј Медведев истакао да терористички напад на Москву показује неуспех украјинских снага на фронту, које на овај начин покушавају да компензују недостатак жељених резултата у зони СВО.

image