Свет

Много опасније од Блиског истока: Страни плаћеник о сукобу у Украјини

Велики део страних плаћеника који дође у Украјину је навикао да се бори у условима са бројчаном и надмоћи у домену наоружања
Много опасније од Блиског истока: Страни плаћеник о сукобу у УкрајиниGetty © Wojciech Grzedzinski/Anadolu

Страни плаћеници који учествују у борбама на страни Кијева у почетку долазе у Украјину као да "иду на одмор", али убрзо схватају да су борбе у овој држави много опасније него оне на Блиском истоку, изјавио је један од америчких плаћеника за "Бизнис инсајдер".

Према речима америчког држављанина који се претходно, по уговору, борио у Ираку, велики део страних плаћеника који дође у Украјину је навикао да се бори у условима који подразумевају бројчану и оружану надмоћи.

Међутим, по стизању на овај фронт схватају да су њихове јединице, заједно са Оружаним снагама Украјине често бројчано инфериорније, те да се суочавају са недостатком наоружања.

Како наводи, он сам није очекивао да ће његов живот бити озбиљно угрожен по пристизању у Украјину, али касније је схватио управо супротно.

"Многи који долазе у Украјину са Запада, желе да буду хероји. Стално видим људе који одлазе у Украјину и посматрају то као врсту одмора, не очекују да могу погинути. Чак и ако сте миљама удаљени од ове проклете линије фронта, ракета може доћи до вас", изјавио је плаћеник из САД.

Он је истакао да сукоб у Украјини није ни налик ратовима на Блиском истоку, где "уколико се налазите у бази, релативно сте безбедни". Са друге стране, наводи саговорник "Бизнис инсајдера", тешко је пронаћи безбедно место у Украјини због интензивне употребе дронова, артиљерије и наоружања великог домета.

Подсећања ради, према извештају Министарства одбране Руске Федерације од почетка СВО у Украјину је дошло 13.387 страних плаћеника како би учествовали на страни Украјине, од чега је већ 5.962 елиминисано.

image