Русија

Руски амбасадор у Кини: Односи са Пекингом иду напред, упркос притисцима Запада

Русија ће заједно са Кином наставити да ради на стварању мултиполарног света заснованом на равноправности и интересима свих држава, потврдио је Игор Моргулов
Руски амбасадор у Кини: Односи са Пекингом иду напред, упркос притисцима ЗападаGetty © Manuel Augusto Moreno

Русија и Кина успешно развијају трговинско-економску сарадњу, упркос свим препрекама Запада под вођством САД, изјавио је руски амбасадор у Кини Игор Моргулов.

"Распоред билатералних контаката ове године је на свим нивоима веома садржајан. Увелико обележавамо 75. годишњицу успостављања дипломатских односа, што наглашава историјску природу веза које нас спајају. Наша земља је прва у свету признала Народну Републику Кину, буквално другог дана након њеног проглашења", подсетио је Моргулов, на пријему у руској амбасади у Пекингу поводом Дана Русије. 

Амбасадор је поновио да су Москва и Пекинг прошле године успеле да постигну зацртани циљ – вредност трговинског промета достигла је 200 милијарди долара, а према подацима кинеске стране трговински промет је оцењен на 240 милијарди долара. 

"Током првих пет месеци регистрован је пораст од још три одсто", додао је Моргулов. 

Дипломата је истакао да ће Русија заједно са Кином наставити да ради на стварању мултиполарног света заснованог на равноправности и интересима свих држава.

Посебан акценат, како је објаснио, стављен је на питање недељиве безбедности на читавом евроазијском простору, а у том контексту од посебног су значаја "мултилатерални механизми попут Заједнице независних држава, Евроазијске економске заједнице, ШОС-а, АСЕАН-а и кинеске иницијативе Појас и пут". 

image