Свет

Кина: БРИКС мора да спречи нови хладни рат

Проширена група треба да створи праведан, мултилатерални систем глобалног управљања, поручио је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји
Кина: БРИКС мора да спречи нови хладни ратwww.globallookpress.com © Johannes Neudecker/dpa

Земље БРИКС-а треба да раде заједно на промовисању мира и спречавању почетка новог хладног рата, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

Говорећи у понедељак на састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а у руском граду Нижњем Новгороду, Ванг је истакао да поједине велике силе још гаје "хладноратовски менталитет".

Како је рекао, такав став је директно у супротности са резолуцијама Савета безбедности УН и подрива ауторитет мултилатералних механизама.

Кина је спремна да ради са Русијом на одржавању стратешке сарадње, одговору на спољне притиске и промовисању одрживог напретка билатералних односа, рекао је он.

Истакавши БРИКС као важну платформу за јединство и сарадњу између тржишта и земаља у развоју, Ванг је рекао да ће проширени механизам БРИКС-а играти кључну улогу у стварању праведнијег и разумнијег глобалног система управљања.

Он је Запад оптужио за "политизацију" економских питања, из чега су проистекле "разјарене" једностране санкције и технолошке баријере за земље попут Русије и Кине. Ванг је позвао велике земље БРИКС-а да искористе свој политички значај и трансформишу групу у нови тип мултилатералног механизма сарадње.

Подсетимо, основним чланицама које чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка су се у БРИКС-у почетком текуће године придружили Иран, Етиопија, Египат, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

"Проширивањем нашег чланства, започели смо нову еру заједничког самопоуздања за глобални југ, уз стално растући утицај и привлачност БРИКС-а", рекао је Ванг.

Он је додао да у "такмичењу" у којем неке силе промовишу глобалну мултиполарност, док друге одржавају "униполарну хегемонију", земље БРИКС-а треба да "стану на страну правичности и правде и доносе праве изборе".

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је прошле недеље на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу да су западне владе "опседнуте" идејом глобалне доминације.

Она је тврдила да западни лидери настоје да одрже сопствену "изузетност" на рачун других етничких и културних групација.

Међутим, "Колективни запад" је мањина чији поглед на свет не дели глобална већина, која је већ прихватила концепт мултиполарности, истакла је Захарова.

image