Русија

Бродови руске Северне флоте стигли у Хавану

Иако Вашингтон не види претњу у предстојећој посети руских бродова кубанској луци, ипак је послао своје бродове да "шпијунирају Русе"

Поморска ударна група Северне флоте коју чине нуклеарна подморница "Казањ" и фрегата "Адмирал Горшков" упловила је у луку у Хавани након што су завршене вежбе употребе прецизног оружја, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

У луку је упловио и спасилачки тегљач "Николај Чикер". С фрегате "Адмирал Горшков" испаљени су плотуни у знак поздрава.

У луци у Хавани одржаће се две свечане церемоније у знак добродошлице руским бродовима, одвојено за фрегату и подморницу.

Фрегата ће бити отворена за посетиоце од 13. до 15. јуна.

Ратна фрегата и подморница, део поморске групе која је стигла до Кубе, на путу ка карипској острвској држави извеле су вежбе употребе високопрецизног ракетног наоружања у Атлантском океану на удаљености од преко 600 километара.

Претходно, Сједињене Америчке Државе послале су бродове да шпијунирају групу бродова руске морнарице који су кренули ка Хавани, јавља Си-Би-Ес, позивајући се на званичнике.

Вашингтон не види претњу у предстојећој посети руских бродова кубанској луци, али су, упркос томе, "амерички бродови послати да шпијунирају Русе".

Бела кућа: Пажљиво пратимо руске бродове код обала Кубе

Сједињене Америчке Државе прате посету војних бродова Северне флоте Русије кубанској луци Хавана, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.

"Пажљиво то пратимо. Видећемо како ће се то одвијати. Видели смо слично и раније, чекамо шта ће бити надаље", саопштио је Саливан новинарима у авиону америчког лидера Џозефа Бајдена на путу за Италију који ће учествовати на самиту Г7.

Према његовим речима, овакви маневри руских војних бродова обављани су и раније за време различитих администрација САД.

image