Русија

Путин потписао споразум о изградњи лунарне станице са Кином

Споразум са Пекингом има за циљ да консолидује водећу улогу Русије у истраживању свемира, саопштила је Москва
Путин потписао споразум о изградњи лунарне станице са КиномGetty © xia yuan

Председник Владимир Путин потписао је закон о ратификацији међувладиног споразума између Русије и Кине о изградњи Међународне станице за истраживање Месеца (ИЛРС).

Путин је тако потврдио споразум који су Москва и Пекинг договорили 2022. године. Закон о ратификацији прошлог месеца прошао је доњи дом руског парламента, Државну думу, а прошле недеље га је одобрио и горњи дом, Савет Федерације.

Споразум о сарадњи на лунарној станици "одговара интересима Русије јер ће допринети јачању стратешког партнерства Русије са Кином" и обезбедиће "учвршћивање водеће улоге Русије у истраживању свемира, укључујући истраживање и коришћење Месеца", наводи се у образложењу закона.

Заједнички рад са Пекингом ће такође повећати ефикасност истраживања спроведеног у ИЛРС-у, и ублажиће потенцијалне техничке и финансијске ризике повезане са истраживањем и коришћењем Месеца, као и олакшати обуку научника и другог особља за будуће пројекте, додаје се.

ИЛРС развијају руска свемирска агенција "Роскосмос" и кинеска Национална свемирска управа (ЦНСА). Али, према Москви и Пекингу, пројекат, који има за циљ да "промовише истраживање и коришћење свемира у мирољубиве сврхе", остаје отворен за све заинтересоване земље и међународне партнере. Пројекту се већ придружило девет земаља, укључујући Јужну Африку, Египат и Пакистан.

Планирано је да се свемирски објекат састоји од станице на лунарној орбити и месечеве базе на површини. Подржаће га неколико паметних мобилних ровера и робот за скакање, саопштено је раније из ЦНСА и "Роскосмос".

Према мапи пута коју је дала руска свемирска агенција, очекује се да ће ИЛРС постати оперативан до 2035. Са пројектом подељеним у неколико фаза, Русија и Кина планирају да одаберу локацију за месечеву базу до 2025. године и да је изграде између 2026. и 2035. године.

Када буде спремна, станица ће проучавати топографију Месеца, геологију, као и унутрашњу структуру Месеца, док ће такође подржавати даља истраживања свемира у будућности, укључујући мисије са људском посадом.

image