Русија

Руски истраживач свемира објаснио: Зашто "Луна 25" није показала трагове Американаца на Месецу

Присталице "месечеве завере" сматрају да није било експедиција са људском посадом на Месец
Руски истраживач свемира објаснио: Зашто "Луна 25" није показала трагове Американаца на Месецуwww.globallookpress.com © Jens Büttner/dpa

Водећи истраживач на Институту за свемирска истраживања Натан Ејсмонт обелоданио је да орбита у којој се налазила "Луна 25" не омогућава фотографисање модула за слетање америчке свемирске летелице Аполо, који је нека врста потврде слетања америчких астронаута на Месец.

Претпоставка руског научника је да уређај уопште и није имао такав задатак.

"Било би могуће изабрати орбиту, тако да се то може фотографисати, али наравно, она није била изабрана на тај начин, већ тако да станица слети тамо где треба. То је био главни задатак. У принципу, то је могуће", рекао је он за РИА Новости.

Присталице "месечеве завере" сматрају да није било експедиција са људском посадом на Месец.

Тако су 2009. године, поводом 40. годишњице слетања човека на Месец, објављене фотографије високе резолуције са "Лунар реконесанс орбитер" , односно Орбиталног истраживача Месеца, роботске летелице агенције НАСА која је била у поларној орбити око Месеца на висини од 50 километара, одакле се врши мапирање површине Земљиног природног сателита.

Ти снимци јасно показују не само модуле за слетање и делове опреме које су оставиле експедиције на површини Месеца, већ и трагове лунарног аутомобила, као и самих астронаута.

Нова верзија руске ракете Сојуз 2.1б, са првом домаћом лунарном станицом у скоро 50 година лансирана је са космодрома Восточни у 02:11 по московском времену 11. августа. Главни циљ мисије је испитивање месечевог тла на присуство леда.

Аутоматска станица "Луна 25" створена је у Истраживачко-производном удружењу Лавочкин. То је требало да буде прва свемирска летелица која ће лагано слетети у област јужног пола Месеца, где преовлађује сложен терен. Очекивало се да ће се то догодити 21. августа. али је данас највероватније дошло до судара и њеног краха.

У четвртак је Луна 25 снимила прве слике далеке стране Месеца телевизијским камерама комплекса СТС-Л.

"Роскосмос" је известио да је на међупланетарној аутоматској станици дошло до ванредне ситуације.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner