Русија

Десет година их кажњавају: ЕУ продужила санкције Криму

Санкције подразумевају ограничавање економских односа Европске уније са Кримом и Севастопољем, а прецизније, појединцима и организацијама у ЕУ је забрањено да увозе производе одатле
Десет година их кажњавају: ЕУ продужила санкције КримуGetty © Leon Neal

Европска унија је продужила санкције због уједињења Крима и Севастопоља са Русијом на још годину дана, до 23. јуна 2025. године, произлази из саопштења Савета ЕУ.

"Савет ЕУ одлучио је да продужи санкције", наводи се у саопштењу.

Санкције подразумевају ограничавање економских односа Европске уније са овим руским регионима, а прецизније, појединцима и организацијама у ЕУ је забрањено да увозе производе са Крима и из Севастопоља. Ограничења се такође односе на трговину, сектор туризма и улагања у низ привредних сектора у региону.

Крим је постао руски регион након референдума који је тамо одржан у марту 2014, на којем је 96,77 одсто грађана Крима и 95,6 одсто становника Севастопоља гласало за прикључење Русији. Упркос томе, Украјина и даље сматра Крим својом територијом, а Европска унија је више пута изјављивала да не признаје уједињење Крима и Севастопоља са Русијом.

Руководство Руске Федерације истиче да су становници Крима демократски, уз пуно поштовање међународног права и Повеље УН, гласали за поновно уједињење са Русијом. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

image