Русија

Лавров: Крим је Русија – крај приче

Становници руског полуострва су остварили своје право на самоопредељење – потпуно у складу са Повељом УН и Декларацијом о принципима међународног права, навео је шеф руске дипломатије
Лавров: Крим је Русија – крај причеGetty © EuropaNewswire/Gado

Крим и Севастопољ су саставни део Русије, то питање је затворено, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров поводом годишњице уједињења.

Пре десет година – 16. марта 2014. – становници Крима су на референдуму самостално и свесно одредили своју будућност, определивши се за уједињење са Русијом, подсетио је руски министар.

"Ова одлука је била једина исправна. Она је омогућила да се заштити живот, част и достојанство становника Крима од насртаја русофобичног режима у Кијеву", нагласио је шеф руске дипломатије.

Тиме су остварили своје право на самоопредељење – потпуно у складу са Повељом УН и Декларацијом о принципима међународног права, навео је Лавров.

"Сви се добро сећамо тог страшног пролећа, када су неонацисти, након крвавог пуча, преузели власт у Кијеву. Сећамо се и озлоглашених 'возова пријатељства', које су идеолошки следбеници Бандере слали против становника полуострва који нису желели да издају своје вредности, културу, историју и вековну традицију својих предака", подсетио је министар и додао су све провокације само ојачале уверење становника Крима у исправност избора.

Према његовим речима, током протеклих година превазиђени су многи проблеми "наслеђени" из Украјине, реализују се велики пројекти који доприносе оживљавању и обнови живота и инфраструктуре на полуострву.

"На Криму се стриктно поштују права свих грађана без изузетка, без обзира на националност и језичке склоности. Руски, украјински, кримскотатарски су државни језици Републике, њихов статус је заштићен законом", навео је министар и честитао становницима полуострва десетогодишњицу историјског уједињења са Русијом.

image