Русија

Захарова поручила: Свидело се то некоме или не - будућност Крима је заувек са Русијом

Никакви напори Сједињених Држава и њихових сателита, који по инерцији себе замишљају господарима света, неће променити позицију Москве, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова поручила: Свидело се то некоме или не - будућност Крима је заувек са Русијомwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Russian Look

Након противуставног пуча у Кијеву 2014. године, свргнут је легитимни председник Украјине, а супротно гаранцијама Немачке, Француске и Пољске, на власт су дошли украјински националисти, крајње непријатељски расположени према Русији. У тим условима, грађани Крима су направили свој судбоносни избор, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Добро се сећамо како су се радикали спремали да пошаљу 'воз пријатељства' на Крим. Први корак ка враћању Крима у матичну луку је била усвајање Декларације о независности Аутономне Републике Крим и града Севастопоља 11.марта 2014. године. Посебно треба истаћи да је документ заснован на одредбама Повеље УН и других основних међународних докумената којима се утврђује право народа на самоопредељење", поручила је Захарова на данашњем брифингу.

Међутим, подсетила је да ни та чињеница ни одлука Међународног суда правде од 22. јула 2010. у вези са тзв. Косовом нису убедили "колективни Запад" да призна легитимитет воље становника Крима.

Захарова је нагласила да, свидело се то некоме или не, будућност Крима је заувек са Русијом, а за Москву је то питање потпуно и неопозиво затворено.

Како је истакла, никакви напори Сједињених Држава и њихових сателита, који по инерцији себе замишљају господарима света, неће променити позицију Москве.

"Током протеклих десет година, Крим се радикално трансформисао, постао лепши, добио нови дах и ритам живота. У то су се лично уверили милиони гостију полуострва, укључујући и оне из иностранства. Интересовање за успостављање разноврсних веза са полуострвом у свету стално расте. Честитамо становницима Крима овај празник и желимо им нова достигнућа, добро, мир и просперитет", закључила је Захарова.

image