Русија

Певачица, милијардери и течни гас: На шта се односи 14. пакет антируских санкција

Планирају се мере против 20 физичких и 22 правна лица, али и нова економска ограничења
Певачица, милијардери и течни гас: На шта се односи 14. пакет антируских санкција© Dennis Grombkowski/Getty Images

Европска унија намерава да у оквиру 14. пакета санкција против Москве, уведе ограничења на снабдевање течним природним гасом из Русије, извоз хелијума и приступ технологијама двоструке намене, пише "ЕУ обзервер", позивајући се на нацрт овог документа.

У 14. пакет санкција биће уврштене и мере против 20 физичких и 22 правна лица, а за претњу је проглашена и певачица, текстописац и модел Полина Гагарина.

Она би требало би да се на црној листи листи нађе због наступа на догађајима су прослављали припајање нових руских региона, наводи се у предлогу ЕУ у који је "ЕУ обзервер" имао увид.

Руски милијардери Игор Алтушкин и Роман Троценко такође би требало да се суоче са замрзавањем имовине и забраном виза у ЕУ,  а исто би требало да прође и Тајмураз Болојев, председник пиварске компаније "Балтика", на коју су пренета руска средства "Карлсберг групе".

Нацрт мера ЕУ такође укључује ограничавање руских испорука течног гаса и флоте цистерни за нафту, извоз хелијума, као и  ограничавање приступа технологији двоструке намене и трговину украјинским уметнинама.

Мађарска је пристала на усвајање 14. пакета санкција, док Немачка и даље има резерве у погледу строжих правила за филијале ЕУ фирми које послују у Русији, али се очекује да ће се решење пронаћи пред састанак министара спољних послова 24. јуна, тврде европске дипломате.

image