Русија

Лавров на Куби: ЕУ иде у корак са САД у антируској хистерији

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је Куба заинтересована за проширење веза са БРИКС-ом
Лавров на Куби: ЕУ иде у корак са САД у антируској хистерији© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров оценио је да у својој русофобичној кампањи САД препуштају примат Европској унији, али да ће "историја све поставити на своје место".

"Одавно смо престали да се чудимо што ЕУ живи својим животом и не брине о добробити својих грађана, већ о томе да иде у корак са САД у антируској хистерији", оценио је шеф руске дипломатије, у оквиру прве латиноамеричке турнеје на Куби, говорећи о припреми нових санкција ЕУ против Москве.

Русија ће поздравити посвећеност Кубе проширењу веза са БРИКС

Лавров је додао да је Куба заинтересована за проширење веза са БРИКС-ом, те да ће остале чланице имати позитиван став да Хавана добије нови статус у асоцијацији.

Током његове посете Хавани договорено је да шеф кубанског министарства спољних послова посети Русију ове године.

"Руска Федерација и Куба намеравају да одрже састанак билатералне међувладине комисије у наредна два до три месеца", речено је на конференцији за новинаре.

Позвати Запад на одговорност за кршење Повеље УН

На почетку своје радне посете Куби, Лавров је поручио да Запад треба позвати на одговорност због гажења кључних принципа Повеље УН.

"Куба из прве руке зна шта је то незаконит притисак, потпуни ембарго, који САД бране као неки легитиман метод дејстава. То је неприхватљиво за остатак међународне заједнице, али то не спречава Вашингтон. Настојаћемо да осигурамо да основни принципи Повеље УН буду поуздано заштићени од покушаја мењања међународних образаца. У Повељи УН се наводи да су УН основане на сувереној равноправности држава, тако да морамо да позовемо на одговорност оне који су одавно погазили овај принцип", рекао је он на састанку са кубанским колегом Бруном Родригезом.

Русија жели да помогне успостављање дијалога између Израела и Палестине

Русија жели да помогне у успостављању директног дијалога између зараћених страна у палестинско-израелском сукобу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Активно желимо да помогнемо Израелцима и Палестинцима да постигну споразум. Не видимо други начин осим директног дијалога између њих", рекао је Лавров новинарима.

Он је додао да би први и непосредни корак био, наравно, прекид ватре.

"Нажалост, Сједињене Државе настављају да блокирају све иницијативе у Савету безбедности УН које позивају на прекид ватре. И онда, наравно, решавање хуманитарних проблема, јер нема могућности да се испоручи помоћ Појасу Газе ", додао је руски министар.

image