Русија

Икона "Свете Тројице" Андреја Рубљова коначно враћена Тројице-Сергијевој лаври

На данашњи празник Свете Тројице, славу Тројице-Сергијеве лавре, патријарх Кирил је служио Литургију а икона чувеног руског иконописца из 15. века враћена је Тројицком сабору и постављена на иконостас
Икона "Свете Тројице" Андреја Рубљова коначно враћена Тројице-Сергијевој лавриwww.globallookpress.com © Aleksander Grishin

Чувена икона руског иконописца Андреја Рубљова из 15. века "Света Тројица", после скоро једног века, постављена је на њено историјско место – на  иконостас Тројицког сабора Тројице-Сергијеве лавре, на данашњи православни празник Свете Тројице.

Литургију је служио руски патријарх Кирил, а хиљаде верника се окупило да прослави Педесетицу или дан Свете Тројице који је уједно и слава Тројицког храма у Тројице-Сергијевој лаври.

За икону је одређено специјално место које је опремљено аутоматским системом за контролу температуре и влаге, заштићена је стаклом које одбија и ултраљубичасте зраке, поручили су из манастира.

Икона "Света Тројица" дело је Андреја Рубљова, једног од најпознатијих руских иконописаца из 15. века.

Власти СССР су одузеле икону Цркви 1929. године и предале је Третјаковској галерији, где се донедавно чувала. У мају 2023. године руски председник Владимир Путин наредио је да се ово ремек-дело древног руског иконописца врати Цркви.

image