Русија

РПЦ: Симбол Русије, икона "Света Тројица" се враћа кући

Сведоци смо да је прошло доба када су одузимане руске светиње, рекао је руски патријарх Кирил
РПЦ: Симбол Русије, икона "Света Тројица" се враћа кућиwww.globallookpress.com © Russian Look

Икона "Света Тројица" Андреја Рубљова, једног од најпознатијих руских иконописаца из 15. века, пренета је у Тројице-Сергијеву лавру, наводи се на сајту Руске православне цркве, преносе "РИА Новости".

"У згради Санктпетербуршке митрополије у Александро-Невској лаври, одржана је церемонија потписивања уговора између Државне Третјаковске галерије и Тројице-Сергијеве лавре о предаји иконе 'Свете Тројице', коју је насликао преподобни Андреј Рубљов", наводи се у саопштењу.

Прецизира се да су споразум потписали патријарх московски и све Русије Кирил и министарка културе Олга Љубимова.

У мају је председник Владимир Путин одлучио да "Свету Тројицу" врати Руској православној цркви. Патријарх Кирил је почетком јуна најавио да ће икона бити изложена у Саборном храму Христа Спаситеља. Он је истакао да ће након тога реликвија бити враћена на своје историјско место - у Тројичку катедралу Тројице-Сергијеве лавре.

Пренос иконе "Свете Тројице" Андреја Рубљова Руској православној цркви је историјски догађај, оценио је патријарх Кирил.

"Збио се историјски догађај. Данас симболично сведочимо да земља живи у другом времену, у другој ери. Прошло је време када су светиње отимане из цркве. Дошло је време када цркви враћају светиње, које чак представљају велику културно-историјску вредност", истакао је патријарх Кирил.

Према његовим речима, споразум о враћању ове иконе "очигледно сведочи о томе да је то страшно доба када су, под плаштом одузимања црквених драгоцености, одузете светиње руске земље и наш народ лишен могућности да узнесе молитве пред њима, неповратно отишло у прошлост".

Икону "Свете Тројице" насликао је Андреј Рубљов у 15. веку за Тројице-Сергијеву лавру. После револуције 1929. године, "Света Тројица" је пребачена у Државну Третјаковску галерију, где се до недавно чувала. У мају ове године руски председник Владимир Путин наредио је да се цркви врати ремек-дело древног руског иконописа.

Патријарх московски и целе Русије Кирил је почетком јуна рекао да ће "Света Тројица" бити изложена у Саборном храму Христа Спаситеља, а потом се вратити на своје историјско место – Тројичку саборну цркву Тројице-Сергијеве лавре. До 18. јула икона је доступна за поклоњење у Саборном храму Христа Спаситеља. Затим ће, како је саопштено из Министарства културе, бити рестаурирана у "Центру Грабар", где је за реликвију припремљена посебна просторија са контролом климе.

image