Русија

Суд у Русији од озлоглашених олигарха запленио 16 милиона долара

Ходорковски, некада најбогатији човек у земљи, оптужен је и ухапшен 2003. године због утаје пореза и преваре, након чега је осуђен на 14 година затвора
Суд у Русији од озлоглашених олигарха запленио 16 милиона долараwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Окружни суд у Мешчанском округу у Москву наредио је заплену 1,4 милијарде рубаља (16 милиона долара) од бившег олигарха Михаила Ходорковског, који се налази у егзилу, и његовог некадашњег пословног партнера Платона Лебедева, јавили су руски медији у понедељак.

Тужбу против Ходорковског, Лебедева и угашене Сибирске лизинг компаније прошлог месеца је покренуло руско главно тужилаштво. Они су оптужени да нису вратили реституцију влади за проневеру средстава везаних за бившег нафтног гиганта "Јукос", чији су власници.

Суд је наложио да се средства која су остала депонована на рачунима Труст банке пренесу руским властима, пренео је ТАСС.

Ходорковски је основао сада нефункционалну нафтну компанију "Јукос" након контроверзне продаје државне имовине после распада Совјетског Савеза. Она је убрзо је постала једна од највреднијих компанија у Русији.

Ходорковски, некада најбогатији човек у земљи, оптужен је и ухапшен 2003. године због утаје пореза и преваре. Осуђен је на 14 година затвора, али је пуштен после десет година и десет месеци, када га је председник Владимир Путин помиловао из хуманитарних разлога.

Бивши тајкун напустио је Русију убрзо након што је ослобођен.

Лебедев, који је именован као саоптужени у случају "Јукос", проглашен је кривим за проневеру, утају пореза и прање новца. Одлежао је девет година затвора и пуштен је почетком 2014. године.

image