Свет

Руски милијардер тражи од Луксембурга одштету због ЕУ санкција

Михаил Фридман затражио је компензацију у складу са споразумом о заштити инвеститора
Руски милијардер тражи од Луксембурга одштету због ЕУ санкцијаwww.globallookpress.com © Vasilii Smirnov/Russian Look

Михаил Фридман, један од најбогатијих људи Русије, тражи од Луксембурга одштету због стављања на листу санкционисаних лица, и то за имовину вредну 15,8 милијарди долара и планира да тужи Велико војводство ако не буде постигнут договори о исплати, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на изворе.

Тужба је први случај да је неки руски милијардер тражио компензацију за санкције подигнуте против њега због руске операције у Украјини, након што је прошлог месеца успешно оспорио неке од основа за казнене мере ЕУ.

Ако успе, Фридман би потенцијално имао право на знатну исплату према споразуму из 1989. између Белгије, Луксембурга и Совјетског Савеза који штити имовину инвеститора од експропријације и национализације, као и "било које друге мере са сличним ефектима".

Фридман сада, објашњава "Фајненшел тајмс", покушава да уклони једино преостало оправдање за санкције ЕУ против њега продајом свог удела у "Алфа банци", највећем руском приватном кредитору.

Фридман има свој удео у инвестиционој фирми "ЛетерОне" са седиштем у Лондону и руској "Алфа банци" преко компанија у Луксембургу која држе имовину укупне вредности 15,8 милијарди долара. Он намерава да тражи неутврђени износ надокнаде за своје губитке због санкција ако се Луксембург не нагоди с њим када истекне шестомесечни грејс период, кажу извори.

Према споразуму, Фридман може да тужи Луксембург арбитражном суду у Стокхолму или да се пријави за арбитражу под Унцитралом, комисијом Уједињених нација за међународно трговинско право.

"Као држава чланица ЕУ, Луксембург примењује санкције ЕУ", наводи се у саопштењу владе. "Влада Луксембурга је свесна захтева господина Фридмана. Тренутно ниједан правни спор није у току", додаје се.

Највиши суд ЕУ прошлог месеца одбацио је као валидне разлоге за увођење санкција Фридману и једном од његових партнера Петру Авену на основу тога што није било довољно доказа да су њих двојица подржавали руску операцију у Украјини.

Пресуда се односила само на санкције изречене између фебруара 2022. и марта 2023. Фридман и Авен оспоравају наредни период у одвојеним правним поступцима.

image