Русија

Руска војска добила нову туру хаубица: "Ростех" наставља испоруку "малве"

Главна намена ове хаубице је дејство по командним положајима, одбрамбеним објектима, артиљеријским и ракетним батеријама, системима ПВО, колонама оклопних возила и живе силе непријатеља
Руска војска добила нову туру хаубица: "Ростех" наставља испоруку "малве"© www./rostec.ru/

Водећа компанија руске одбрамбене индустрије "Ростех" испоручила је Оружаним снагама Руске Федерације нову туру самоходних хаубица "малва" у калибру 152 мм.

У питању су артиљеријска оруђа на платформама точкашима, што им даје знатно већу покретљивост него што је то случај са самоходним хаубицама базираним на гусеничарима, док у исто време имају већи ресурс и јефтиније су за употребу.  

Домет "малве" износи око 24,5 км када се користе стандардни пројектили, док је у случају употребе муниције са гасним генераторима и помоћним ракетним погоном, највероватније око 29, односно 36 км. Максимална брзина паљбе је седам граната у минути, а у борбени комплет улази укупно 30 граната.

Према доступним информацијама, систем управљања ватром је дигитализован, укључује високопрецизне навигацијске уређаје и средства за размену података са другим борбеним платформама, на основу којих се аутоматски генеришу параметри за дејство по жељеном циљу у зависности од врсте муниције.

Такође, према најновијим информацијама "Ростеха", "малва" има способност вршења истовременог удара са више пројектила по једном циљу (Multiple Round Simultaneous Impact, MRSI). Поменути начин дејства подразумева испаљивање више граната са различитим путањама и величином пуњења, у року од неколико секунди. Стога пројектили са већим луком, стижу до циља у исто време, као и они са нижим луком.

Главна намена ове хаубице је дејство по командним положајима, одбрамбеним објектима, артиљеријских и ракетних батерија, система ПВО, колона оклопних возила и живе силе непријатеља.

image