Русија

Руска војска добија нове самоходне хаубице "малва"

Овај артиљеријски систем пројектован је за уништавање непријатељских командних утврђења, одбрамбених објеката, артиљеријских и ракетних батерија
Руска војска добија нове самоходне хаубице "малва"© MOD Russia

Руске оружане снаге ускоро ће добити нову самоходну хаубицу 2С43 "малва", што је за ТАСС потврдио генерални директор концерна "Уралвагонзавод" Александар Потапов.

Хаубица 2С43 "малва" прошла је кроз низ испитивања, а први пут је представљена на изложби наоружања 2023. године у Минску, у Белорусији.

Самоходна хаубица 2С43 "малва" помало личи на француске хаубице "цезар", које је Француска испоручила Украјини још 2022. године. Међутим, од 18 хаубица "цезар", 16 је убрзо оштећено или уништено. Осим тога, како је својевремено писао француски "Фигаро" преносећи искуства из ватреног крштења "цезара", интензивна артиљеријска ватра веома брзо доводи до хабања његове цеви.

Како тврде руски пројектанти, "малва" не пати од мана француског "цезара". За систем "малва" очекује се да ће се показати супериорнијим од француског "цезара". 

Иначе, "малва" је већ завршила пун циклус тестирања и тренутно је у току монтажа прве експерименталне серије.

Домет 24 километара, брзина паљбе седам зрна у минути

Хаубица "малва", калибра 152 милиметра, постављена је на шасију са погоном на сва четири точка.

За овај тип артиљеријског оруђа, "малву" карактерише сразмерно мала тежина, будући да не поседује тенковску куполу, захваљујући чему може да се транспортује и авионима "иљушин-76".

Максимални домет "малве" износи око 24 километара, са брзином паљбе од седам зрна у минути.

Хаубицу "малва" развио је Централни истраживачки институт "Буревесник", који представља део "Уралвагонзавода".

Паралелно са артиљеријским системом "малва", настали су и самоходни минобацач "дрок" калибра 82 милиметара, самоходна хаубица калибра 120 милиметра "флокс" и систем "магнолија" калибра 120 милиметара, која се креће на гусеницама.

Хаубица "малва" пројектована је за уништавање непријатељских командних утврђења, одбрамбених објеката, артиљеријских и ракетних батерија, као и других циљева.

Свако возило опремљено је са 30 граната различитих врста.

Укупна маса износи 32 тоне.

Овај артиљеријски систем користи тешку шасију високе покретљивости БАЗ-6010-027. Покреће га дизел мотор YаМЗ-842410 од 470 коњских снага, који поседује деветостепени мењач.

image