Русија

Шојгу: Украјински напади на Запорожје су нуклеарни тероризам

Министар одбране рекао је да руски ПВО пресреће већину граната којима Кијев погађа Запорошку нуклеарку
Шојгу: Украјински напади на Запорожје су нуклеарни тероризамGetty © Handout / Handout

Министар одбране Руске Федерације изјавио је данас да руска противваздушна одбрана пресреће већину граната које кијевски режим испали на нуклеарну електрану Запорожје, али да неке од њих ипак погоде објекат. Сергеј Шојгу је током конференције са руководством Оружаних снага Русије додао да ти напади утичу на безбедан рад нуклеарке, пренеле су "РИА Новости".

"Руске ПВО снаге пресрећу већину украјинског наоружања. Истовремено, неке од граната и даље погађају објекте, што утиче на безбедан рад нуклеарне електране. Ове нападе украјинских трупа класификујемо као нуклеарни тероризам", рекао је Шојгу.

Министар одбране је истакао да кијевски режим настоји да створи привид претње нуклеарне катастрофе, настављајући намерно да гранатира нуклеарну електрану у Запорожју.

"Наше јединице предузимају све мере како би осигурале безбедност нуклеарне електране Запорожје. Заузврат, режим у Кијеву настоји да створи привид претње нуклеарне катастрофе настављајући да намерно гранатира објекат. Само у последње две недеље Оружане снаге Украјине су на нуклеарку испалиле 33 пројектила великог калибра", рекао је он.

Додао је да ће Оружане снаге Русије наставити да штите критичне објекте на територијама ослобођеним током специјалне руске војне операције у Украјини.

Оружане снаге Русије ће се фокусирати на обуку војске

Руски министар одбране напоменуо је да ће главни акценат у новој академској години у Оружаним снагама Руске Федерације бити стављен на обуку свих војних лица, узимајући у обзир искуство извођења специјалне операције у Украјини.

"Првог децембра почела је нова академска година у Оружаним снагама. Главни акценат биће стављен на унапређење професионалних вештина свих категорија војног особља, узимајући у обзир искуство извођења специјалне војне операције", нагласио је Шојгу.

Према његовим речима, "реализација планираних активности омогућиће одржавање високог интензитета борбене обуке и обезбеђивање способности трупа да решавају све постављене задатке".

Украјина изгубила преко 8.300 војника у новембру

Шојгу је изјавио данас да је украјинска војска у новембру изгубила више од 8.300 војника, пет авиона, десет хеликоптера, 149 тенкова и више од 300 борбених оклопних возила.

"Руске оружане снаге настављају са ослобађањем Донбаса. Од недавно под нашом контролом су Мајорск, Павловка, Опитное, Андрејевка, Белогоровка Јужнаја и Курдјумовка. Причињена је значајна штета у људству и опреми Оружаних снага Украјине у правцу Луганск-Доњецк", закључио је руски министар одбране.

image
VV inauguration
banner