Русија

Небензја: Запад је покренуо рат против Русије, а пати цео свет

Западна пропаганда испаљује 'информационе пројектиле' против сопствених грађана преко контролисаних медија, онлајн платформи и штампе
Небензја: Запад је покренуо рат против Русије, а пати цео светwww.globallookpress.com © Dennis Van Tine

Западне земље су покренуле информациони рат против Русије, због чега не страдају само грађани Руске Федерације, већ и људи широм света. Ово је изјавио стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја током представљања документарног филма РТ "Војни дописници" који говори о раду руских ратних дописника у ратној зони у Донбасу и притиску који Запад на њих врши.

"Није тајна да је против нас Запад покренуо прави информациони рат, од којег не страдају само становници Русије и Украјине, већ и људи широм света", рекао је Небензја а пренела прес служба Сталне мисије Руске Федерације при УН.

Москва сматра неприхватљивим увођење личних санкција Вашингтона и његових НАТО савезника против руских ратних дописника, рекао је Небензја том приликом.

Неколико западних земаља увело је рестриктивне мере раније ове године, посебно против ратног дописника ВГТРК, "Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније", Јевгенија Подубног, као и војног дописника "Комсомолске правде" Александра Коца и специјалног дописника листа Дмитрија Стешина.

"Сматрамо апсолутно неприхватљивим покушаје САД и њихових НАТО савезника да изврше притисак на војне дописнике, кршећи њихово право на слободу говора увођењем једностраних санкција против њих", рекао је Небензја.

Небезја каже да утицај информационог рата утиче на ментално здравље људи широм света, што отежава способност трезвене процене онога што се дешава.

"Западна пропаганда испаљује 'информационе пројектиле' против сопствених грађана преко контролисаних медија, онлајн платформи и штампе", рекао је Небензја.

Према његовом мишљењу, УН треба да учине све да заштите оне који се залажу за истину. Нагласио је да је Москва од почетка специјалне операције под великим информационим притиском са огромним бројем фалсификата о руској војсци.

Према његовим речима, западно медијско тржиште постало је главни купац, снабдевач и потрошач таквих информација.

Раније је стални представник Русије при УН подсетио да Москва још увек није добила списак жртава провокације у Бучи, истичући да то сугерише да Кијев нема чиме да потврди своје оптужбе.

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију демилитаризације и денацификације Украјине. Руски председник Владимир Путин рекао је да је њен главни задатак заштита цивила у Донбасу.

image