Русија

У Русији установљена нова међународна награда за мир "Лав Толстој"

Лауреати могу бити појединци и иницијативне групе, националне и међународне јавне фондације, организације и покрети, научно-истраживачки центри и образовне установе
У Русији установљена нова међународна награда за мир "Лав Толстој"Getty

У Русији је установљена нова међународна награда за мир – "Лав Толстој", која ће се додељивати за активност усмерену на јачање мира и међународне сарадње, укључивање шире међународне заједнице у борбу за мир у свету, као и постизање добротворних, културних и образовних циљева. Награду ће додељивати непрофитна организација "Фондација међународне награде за мир Лав Николајевич Толстој".

Протокол о установљењу награде потписан је у Москви у Музеју победе током догађаја приређених поводом Дана сећања и туге, 81. годишњице од почетка Великог отаџбинског рата.

Награда се додељује за изузетне заслуге у раду усмереном на сузбијање претње од трећег светског рата и спречавање нуклеарне катастрофе, значајан допринос обезбеђивању универзалне и једнаке безбедности засноване на владавини међународног права, окончању трке у наоружању, изградњи мултиполарног и ненасилног света, јачању међусобног разумевања и сарадње међу народима.

Такође, и за значајна достигнућа у области демилитаризације, демократизације и хуманизације међународних односа на основу општеприхваћених норми морала и права, у решавању глобалних проблема данашњице, као и за активне мировне активности и неуморну борбу у одбрани људских права и слобода.

Лауреати могу бити појединци и иницијативне групе, националне и међународне јавне фондације, организације и покрети, научно-истраживачки центри и образовне установе.

Добитнике награда одређује ауторитативни међународни жири, представници културе, науке и пословних кругова из Русије и држава Европе, Азије, Африке и Латинске Америке. Додела награда одржаће се на рођендан Лава Николајевича Толстоја, 9. септембра у Москви на историјској сцени Бољшој театра.

image