Култура

Данас је Светски дан позоришта: Рат и уметност су супротности, баш као што су рат и мир супротности

Рат је борба против онога што лежи дубоко у свима нама: нечега јединственог. Али то је такође и борба против уметности, против онога што лежи дубоко у свакој уметности, истакао је аутор овогодишње поруке, нобеловац Јун Фосе
Данас је Светски дан позоришта: Рат и уметност су супротности, баш као што су рат и мир супротностиGetty © Photo by Klara Simonova/Getty Images

Двадесет седмог марта, на иницијативу Међународног позоришног института (ИТИ), а од 1961. године, широм планете се обележава Светски дан позоришта, када се организују разне театарске манифестације, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив ИТИ, увек пише позоришна личност светског угледа.

Порука се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у бројним медијима на свим континентима. Прву поруку за Светски дан позоришта написао је Жан Kокто 1962. године. 

Овогодишњу поруку насловљену "Уметност је мир" написао је актуелни нобеловац, норвешки писац и драмски писац Јун Фосе.

Обраћајући се позоришном свету и поклоницима театра, Фосе се осврнуо на феномен уметности која, уколико је добра, повезује нешто јединствено с универзалним, односно омогућава да нешто страно разумемо као универзално.

"Тиме уметност руши границе између језика, географских региона и земаља. На тај начин спаја не само оно што је карактеристично за сваког од нас већ и карактеристике група, сваке нације", истакао је нобеловац, те додао да је овај принцип спајања супротности обрнут насилним сукобима у свету, који се препуштају деструктивној тежњи да униште све што је страно, све што је јединствено и другачије.

Фосе је додао да у свету постоји тероризам, постоји рат јер људи имају и животињску страну, вођени инстинктом да виде неког другог, страног, као претњу свом сопственом постојању, уместо као фасцинирајућу мистерију. 

Зато, како је рекао, јединственост – разлике које сви можемо да видимо – нестају, остављајући за собом колективну сличност у којој је све што је другачије претња коју треба истребити. Оно што се споља види као разлика, у, на пример, религији или политичкој идеологији, постаје нешто што треба победити и уништити.

"Рат је борба против онога што лежи дубоко у свима нама: нечега јединственог. Али то је такође и борба против уметности, против онога што лежи дубоко у свакој уметности. Спајајући посебно и универзално и изражавајући то у уметности: не елиминишући њену специфичност већ је наглашавајући, допушта да оно што је страно и непознато јасно засија. Рат и уметност су супротности, баш као што су рат и мир супротности – једноставно је. Уметност је мир", закључио је Фосе.

У Србији постоји 97 позоришта

Републички завод за статистику (РЗС) објавио је да у Србији има укупно 97 позоришта, од којих су 37 професионална, 47 аматерска и 13 дечја.

Према статистичким подацима, у позоришној сезони 2022/23. у Србији је одиграно 5.680 представа, а у иностранству 223.

Подаци РЗС-а, објављени поводом Светског дана позоришта, показују и да је у сезони 2022/23. позоришта у Србији посетило 1.025.298 гледалаца, док је у иностранству тај број био 87.183.

image
VV inauguration
banner