Свет

Нови апсурд: Шеф НАТО-а номинован за Нобелову награду за мир

Северноатланска алијанса је све време наоружавала Кијев, а одговорна је и за само избијање сукоба – за то би њен генерални секретар могао да буде и награђен
Нови апсурд: Шеф НАТО-а номинован за Нобелову награду за мир© Sean Gallup/Getty Images

Нобелова награда за мир могла би да оде у руке човека који је један од најзаслужнијих што у овом тренутку у свету букте ратови. Реч је о генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, кога је за признање номиновао норвешки посланик Абид Раја из Либералне партије.

Чиме је Столтенберг заслужио Нобела?

Ако је веровати Раји, за његове "напоре да заустави сукоб у Украјини". 

Столтенберг је, како он тврди, путовао у Турску, Уједињено Краљевство, Сједињене Државе и неколико других земаља у покушају да започне преговоре који би могли да окончају сукоб.

Без обзира на то што би овакве, политички потпуно јалове екскурзије, пре требало да награди нека авиокомпанија у оквиру програма за награђивање лојалности путника – Норвежанин је уверен да Столтенбергу треба да припадне баш Нобелова награда јер је шеф Атлантске алијансе био "најважнија снага за мир" у земљи.

Како, ако сукоб није окончан, а НАТО је томе итекако допринео бескомпромисно наоружавајући Кијев и користећи Украјинце као топовско месо у борби Запада са Русијом?

"Јенс Столтенберг је интензивно радио на миру у Европи, тежио је смањењу сукоба и изградњи јединства између земаља региона", рекао је Раја и поновио да је "мало људи који су учинили више за мир у свету у последњих годину дана".

На који начин је Столтенберг радио на стварању мира помажући ратне напоре Украјине остаје нејасно, али норвешки "обожаватељ" шефа Алијансе тврди да је он "показао веома добро расуђивање, био је упоран и убедио многе светске лидере да промене мишљење". 

"Успео је да креира процесе промене од САД до Турске и постигао је значајне резултате сталним маневрисањем кроз важна дипломатска и политичка минска поља. То је лепак који је повезао понекад различиту сарадњу у стварању мира у Украјини", закључио је Норвежанин, очигледно несвестан да, не само да управо захваљујући акцијама НАТО-а мир у Украјини није "створен", већ и да је империјалистичко понашање Алијансе, један од главних разлога за отпочињање сукоба.

image