Русија

Русија о оптужбама да се меша у америчке изборе: Већ виђено

Медији су раније писали да је представник Канцеларије директора америчке националне обавештајне службе (ОДНИ) рекао да Вашингтон наводно разматра покушаје Русије да утиче на америчке бираче
Русија о оптужбама да се меша у америчке изборе: Већ виђено© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Директор руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин демантовао је писање медија о наводним покушајима Русије да утиче на председничке изборе у САД.

"Сличне лажи су већ користили 2020. у САД како би утицале на резултате председничких избора у корист једног од кандидата. Сада је ово 'верзија 2024'", рекао је он.

Медији су раније писали да је представник Канцеларије директора америчке националне обавештајне службе (ОДНИ) рекао да Вашингтон наводно разматра покушаје Русије да утиче на америчке бираче.

"САД почињу да примећују да Русија покушава да утиче на одређене групе америчких бирача", пренео је Ројтерс својевремено.

Председнички избори у Америци биће одржани 5. новембра.

Све је више политичара и аналитичара који говоре да би демократе могле да замене Џозефа Бајдена другим кандидатом за председника САД. Теоретски, странка ће имати такву прилику на конвенцији у августу, али ће у пракси бити тешко одбацити Бајдена из председничке трке осим ако он сам одбије да учествује.

Истовремено, из штаба актуелног председника поручују да он неће одустати и напустити трку.

Друга дебата Бајден -Трамп заказана је за 10. септембар.

Бајден се већ суочава са повећаним притиском унутар своје странке да се повуче из трке за реизбор за председника након што је доживео дебакл током телевизијске дебате са републиканским председничким кандидатом Доналдом Трампом прошлог месеца.

Упркос томе амерички председник је рекао да намерава да остане у трци и у понедељак је поново одбацио позиве да одустане у писму демократама у Конгресу, позивајући их да се уједине иза његове кандидатуре. Толико је убеђен да има шансе да је рекао да би се повукао – само ако то од њега затражи Господ Бог лично.

image