Русија

Захарова упозорила: Запад користи Русе у иностранству за мешање у изборе

Западне власти користе оне који су напустили своју домовину као покретачку снагу за мешање у унутрашње послове Москве, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Захарова упозорила: Запад користи Русе у иностранству за мешање у избореGetty © Hans Neleman

Запад користи Русе који су антируски расположени, а налазе се у иностранству, за мешање у унутрашњу политику Руске Федерације, те у контексту предстојећих председничких избора треба обратити пажњу на њих, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Говорећи на проширеном састанку Комисије Савета Федерације за заштиту државног суверенитета, Захарова је нагласила да су "антируски расположени суграђани" важна тема када се расправља о изборним питањима.

Становници Русије који су напустили своју домовину, према њеним речима, муте воду у заједници "правих сународника" у иностранству.

Западни лидери такве људе активно користе као одређену покретачку снагу за продирање у унутрашњу политику Руске Федерације, нагласила је Захарова.

На сличан проблем је указао директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин, рекавши да Америка планира да младе Русе, дипломце америчких програма размене, искористи како би се умешала у председничке изборе у Русији.

САД планира да руске студенте који се налазе у Америци "обучи" да буду пета колона, тј. група која ће да делује субверзивно против руске власти, који ће се лажно представљати као лојални грађани, али заправо ће радити у интересу спољашњег непријатеља, упозорио је Наришкин.

image