Русија

Наришкин: САД раде на стварању "пете колоне" у Русији, циљ – мешање у изборе

Вашингтон већ ради на програмима у оквиру којих ће младе Русе, који су учествовали у студентским разменама у Америци, обучавати како да распирују међунационалну и друштвену мржње, мешају се у изборе и дискредитују руководство Руске Федерације на друштвеним мрежама
Наришкин: САД  раде на стварању "пете колоне" у Русији, циљ – мешање у избореwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Америка планира да младе Русе, дипломце америчких програма размене, искористи како би се умешала у председничке изборе у Руској Федерацији, тврди директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин, преноси служба.

САД планира да руске студенте који се налазе у Америци, "обуче" да буду пета колона, тј. група која ће да делује субверзивно против руске власти, који ће се лажно представљати као лојални грађани, али заправо ће радити у интересу спољашњег непријатеља, упозорава.

Наришкин тврди да је Служба открила да, како се приближавају избори за председника Русије, структуре америчке владе проналазе све софистицираније начине незаконитог мешања у демократске процедуре.

"Према проценама Стејт департмента, на америчким образовним и културним програмима, као што су Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel и други, тренутно се налази више од 80 хиљада људи", наводи се у саопштењу Службе.

Правилном обрадом, како верују Американци, сви ти млади људи моћи ће да замене несистемску опозицију која је масовно побегла на Запад и да постану кључни елемент пете колоне, упозорава руска страна.

Вашингтон покушава да обнови контакте са таквим грађанима и успостави поверљиву комуникацију са њима, а све како би их у блиској будућности укључили у политичку борбу против руских власти.

"Програм за такав рад се већ припрема. Планирано је спровођење обука у суседним земљама. Главни акценат биће на обуци учесника у методама распиривања међунационалне и друштвене мржње, мешања у изборе као и дискредитације руководства Руске Федерације на друштвеним мрежама", упозорава Наришкин.

На таквим састанцима ће са посебном пажњом обучити Русе да одржавају "безбедан контакт са америчким спонзорима", додаје он.

Први такав семинар биће одржан у Риги од 16. до 18. фебруара ове године, прецизира.

"Улогу 'ментора' имаће амерички обавештајци који раде у амбасадама САД у Москви и Риги под маском дипломатских представништава. Неће бити тешко сазнати ко су 'слушаоци'", наводи се у саопштењу.

Председнички избори у Русији су заказани за 17. март, а гласање ће трајати три дана, од 15. до 17. марта.

image