Спорт

Игра која постаје све популарнија међу младима: Српски репрезентативци откривају магију шаха

Шах је данас један од најпопуларнијих и најбрже растућих спортова на друштвеним мрежама, са милионским прегледима на платформама "Твич", "Инстаграм" и "Јутјуб"
Игра која постаје све популарнија међу младима: Српски репрезентативци откривају магију шаха© Magdalena Živanović

Чињеница да је меч између Магнуса Карлсена и Вишванатан Ананда гледало између 500 и 800 милиона људи путем стримова говори о све већем интересовању младих за шахом, који је од "досадног" постао апсолутни "трендинг".

Својеврсна ренесанса ове игре јавља се у години када Светска шаховска организација (ФИДЕ) слави век постојања, а да у Србији влада све веће интересовање за шахом потврђују и наши репрезентативци које је поводом Међународног дана шаха окупио "Греј хотел".

"Млади показују све веће интересовање за шахом и прате овај спорт преко Јутјуба и других друштвених мрежа", навео је Иван Иванишевић, спортски директор репрезентације Србије.

"Поносан сам због тога јер шах преноси праве вредности о животу, васпитању, односу према изазовима. Играњем шаха деца вежбају логичко размишљање, буде машту и уче како бити праведан. Са својом децом чувам ту традицију и свима препоручујем шах, што на рекреативном, што на спортском нивоу."

Представница наше репрезентације Марина Гајчин шахом је почела да се бави са четири године, а осим што је изврсна шахисткиња, завршила је теоријску математику, како каже, са великом лакоћом.

"Шах и математика су веома повезани. Ако погледате шаховску таблу видите геометријске облике, а да бисте играли морате имати много знања, разумевања и стратегије", рекла је Марина Гајчин.

"Правила шаха примењујем и на приватан живот и константно повлачим паралеле између шаха и живота. Исто као и у шаху, у животу се боримо, истрајни смо и никада не смемо одустајати."

Иако су дечаци у њеној основној школи побеђивали у спорту, репрезентативка Адела Великић није одустајала и низала је победу за победом од малих ногу.

"Како растемо и напредујемо, повећава се жеља за игром, што нас додатно мотивише. За мене, шах је спорт у којем могу да се потпуно изразим", навела је Великићева.

"Осим тога, носи и уметнички и стваралачки дух. Уживам у игри и стварању комбинација, што ме додатно повезује са тимом. Наша динамика је посебна, константно путујемо и дружимо се по разним деловима света. Ипак, на домаћем терену се осећамо најпријатније. Недавно смо били гости у 'Греј хотелу' на Копаонику, где смо имали припреме. Копаоник има посебну енергију која нам помаже да се што боље спремимо за велика такмичења."

Када се говори о шаху, помишља се на хоби, игру, науку, уметност, спорт. За Роберта Маркуша, шах није само професија, већ и игра коју највише воли да игра.

"Шах може донети велике бенефите за младе – развијање вијуга, планирање потеза унапред, што помаже у даљем развоју. У шаху размишљам као и у приватном животу. Исто као што на шаховској табли не волим да преузимам ризике, тако и у доношењу великих животних одлука, добро размислим пре него што повучем следећи потез“, објашњава репрезентативац.

Наше репрезентативце у будућности очекују многа првенства, турнири и мечеви.

Своје искуство и знање показаће на Олимпијади у Будимпешти, Првој лиги Србије за мушкарце и жене, на Купу европских шампиона, а појединачно их очекују мечеви на првенству Европе у Црној Гори.

image