Спорт

Осмогодишњак из Новог Сада исписао историју шаха и победио велемајстора!

Подвиг који је направио дечак из "Српске Атине" нису успели ни најпознатији шахисти свих времена, па ни сада већ чувени Магнус Карлсен
Осмогодишњак из Новог Сада исписао историју шаха и победио велемајстора!Getty © Dean Mouhtaropoulos

Леонид Ивановић, осмогодишњи дечак из Новог Сада, исписао је историју светског шаха и постао најмлађа особа која је победила једног велемајстора.

Мали Леонид је у званичној партији на турниру у Београду у другом колу савладао 59-годишњег бугарског велемајстора Милка Попчева (Ело рејтинг 2193).

У тренутку победе Леонид је имао 8 година, 11 месеци и седам дана.

Према информацијама којима располаже портал "Chess.com", никада раније није виђена победа млађег шахисте над регистрованим велемајстором на званичном турниру у класичном шаху.

"Леонид ради са шаховским тренером двапут недељно, а на дневном нивоу решава шаховске загонетке и игра убрзани и брзопотезни шах. Леонид је сада мотивисан и једва чека дуеле са боље рангираним противницима", рекла је Леонидова мајка Лидија после ове велике победе.

Дечак из Србије оборио је рекорд који је до сада држао Американац Авондер Лијан, који је имао девет година и три месеца када је савладао Лерија Кофмана.

Примера ради, Магнус Карлсен, највећи шахиста данашњице и један од највећих свих времена, чекао је на прву победу над велемајстором све до 12. рођендана. Магнус је 2003. године победио Криса Ворда.

Ивановић је на такмичењу у Београду остварио три победе, два ремија и један пораз.

Леонид Ивановић је већ релативно познат у шаховским круговима када су млађе узрасне категорије у питању. На Европском првенству за играче рођене 2015. године и касније заузео је четврту позицију.

image