Спорт

Скандал - Пољак одбио да Русу пружи руку, Карпов тврди: Натерали су га спонзори

На Светском првенству у убрзаном шаху дошло је до инцидента који је привукао велику пажњу
Скандал - Пољак одбио да Русу пружи руку, Карпов тврди: Натерали су га спонзори© Telegram / screenshot / RIA Novosti Sport

Скандалозна ситуација одиграла се на Светском првенству у убрзаном шаху, а у главној улози нашао се пољски велемајстор који је одбио да се рукује са противником из Русије.

Пољак Јан-Кшиштоф Дуда направио је потез који је наишао на осуду и легендарног Анатолија Карпова, пошто је одбио да пред почетак меча пружи руку ривалу из Русије, Денису Хисматулину.

Овај инцидент постао је познат тек након што га је на друштвеним мрежама открио новинар "ЦТ24" Андреас Пападопулос. Рус је пред почетак сусрета пружио руку ривалу, али је Пољак сигнализирао да се неће поздравити са њим.

"Не могу да кажем ништа добро о овом чину. Нисам ово очекивао од Дуде, којег познајем, који је добар шахиста и јак велемајстор. Да ли је Хисматулин урадио праву ствар што није поднео протест? Можда је било у реду да прођете и не обратите пажњу да то урадите да не би правили већи скандал", почео је Анатолиј Карпов за "Спорт експрес".

"Мислим да, највероватније, Дуда то није урадио самоиницијативно. Вероватно су га у ово гурнули спонзори. Пољски шахисти вероватно имају спонзоре који их шаљу на Светско првенство", истакао је Карпов.

Меч између Дуде и Хисматулина завршен је нерешеним резултатом. По правилнику такмичења, Пољак је могао да буде дисквалификован због кршења правила, али руски велемајстор није поднео жалбу.

image