Спорт

Русија изопштена, а Американцима дозвољен систематски допинг – појавили се докази, умешана и ВАДА!

Док је Русија претрпрела максималну казну и потпуну изолованост из међународног спорта због систематског допинга спортиста, "иза брда" се ваљало нешто једнако велико, што је имало подршку челника друге највеће спортске силе – Сједињених Америчких Држава
Русија изопштена, а Американцима дозвољен систематски допинг – појавили се докази, умешана и ВАДА!Getty © Oli Scarff

Спортисти из Русије суспендовани су са међународних такмичења средином прошле деценије због систематског допинга који је откривен неколико година раније.

Почетком 2024. године свет је био шокиран и суспензијом младе клизачице Камиле Валијеве, којој је забрањено бављење спортом на четири године, због кршења антидопинг правила, односно наводног допинга на Зимским олимпијским играма у Пекингу.

Руси су доживели јавну тортуру и потпуно изопштавање из спортског живота, за разлику од Американаца који су, испоставља се, учинили исто.

Светска антидопинг агенција (ВАДА) одговорила је на причу коју је "Ројтерс" објавио у среду, 7. августа, о шеми по којој је Америчка антидопинг агенција (УСАДА) дозвољавала допингованим спортистима да се годинама такмиче.

Постоји најмање један случај који уопште није пријављен или санкционисан због кршења антидопинг правила, што је у директној супротности са Светским антидопинг кодексом, али и правилима америчке агенције.

Ова шема УСАДА представља велику претњу интегритету спортских такмичења, које би кодекс требало да штити.

Управљајући њиме, УСАДА је очигледно прекршила правила. Супротно тврдњама Американаца, ВАДА није потписала ову праксу дозвољавања варалицама да се такмиче годинама, уз обећање да ће покушати да прибаве инкриминишуће доказе против других.

У оквиру Кодекса постоји одредба према којој спортиста који пружи значајну помоћ може накнадно поднети захтев да му се суспендује део свог периода забране.

Међутим, постоји јасан процес за то, који не укључује омогућавање онима који су варали да наставе да се такмиче док имају прилику да прикупљају инкриминишуће доказе против других спортиста и док би могли да задрже ефекат побољшања учинка од супстанци које су узимали.

Када је Светска антидопинг агенција на крају сазнала за ову неусаглашену праксу 2021. године, много година након што је почела, одмах је наложила америчкој агенцији да одустане.

ВАДА је упозната са најмање три случаја, у којима је спортистима – који су озбиљно прекршили антидопинг правила – дозвољено да се такмиче годинама, понашајући се као тајни агенти за УСАДА, а да притом нису обавестили ВАДА и без икакве одредбе која дозвољава такву праксу према Кодексу или сопственим правилима УСАДА.

Један случај – елитни спортиста, који се такмичио у квалификацијама за Олимпијске игре и у међународним такмичењима, признао је да је узимао стероиде и ЕПО (еритропротеин), али му је дозвољено да се такмичи све до одласка у пензију.

Овај случај никада није објављен, спортски резултати нису поништени, никада није враћен новац од награда, нити је икада одрадио било какву суспензију.

Дозвољено му је да се такмичи са противницима који нису имали представу да он вара. Када је УСАДА коначно признала ВАДА шта се догађа, саветовала је да би било какво објављивање или дисквалификација и поништавање резултата, представљало претњу по безбедност спортисте, те затражила од ВАДА да се ништа не објављује.

Стављена пред свршен чин, ВАДА није имала избор већ се усагласила (након што је прикупила информације и потврдила да је претња по безбедност реална). Због тога, јавност никада није сазнала за овај случај допинговања.

У другом случају, такође врхунског спортисте, УСАДА није обавестила ВАДА о одлуци да уклони привремену суспензију спортисте, на коју се може жалити, иако је била у обавези да то уради према Кодексу. Да је ВАДА била обавештена, никада не би дозволила такав развој догађаја.

Како се други спортисти осећају знајући да се фер такмиче против оних за које је Америчка антидопинг агенција знала да су варали?

Иронично је и лицемерно да је УСАДА најгласнија када постоји сумња да друге антидопинг организације не поштују правила, док годинама није пријављивала случајеве допинга и дозвољавала варалицама да наставе такмичење, "како би им помогла да ухвате друге варалице".

ВАДА се пита да ли је Управни одбор УСАДА, који управља овом организацијом, или Конгрес САД, који га финансира, знао за ову неусаглашену праксу која, не само да је нарушила интегритет спортског такмичења, већ је и угрожавала безбедност спортиста који сарађују.

image