Спорт

Аргентина преживела Холандију и пенале - на Месијевим плећима до полуфинала

Време је да сазнамо ко ће у полуфиналу бити ривал Хрватске након сензације против Бразила
Аргентина преживела Холандију и пенале - на Месијевим плећима до полуфиналаGetty © Matthias Hangst / Staff

Фудбалери Аргентине пласирали су се у полуфинале Светског првенства у Катару, пошто су у узбудљивој утакмици савладали Холандију након велике драме, 120 минута фудбала и пенал серије.

Лионел Меси је предводио Аргентину поготком из пенала прво у регуларном делу игре, а онда и на почетку пенал серије, доневши пресудну предност свом тиму, који ће у полуфиналу играти против Хрватске - 2:2, пеналима 4:3.

Аргентина је тако стигла на два корака од прве светске титуле после 36 година, којој Меси пети пут покушава да је доведе. Првих пола сата игре донело је доста опрезне игре, и од стране тима Луја ван Гала и селекције Лионела Скалонија. А онда је невероватни Меси још једном показао да му се у Катару игра фудбал, када је "измислио" погодак за вођство.

Био је то 35. минут. Лионел Меси је био у налету, окружен са три играча око себе, али иако то нико није могао да види, јесте он - "провукао" је додавање у простор на феноменалан начин и пронашао Науела Молину, који успева да матира Андреаса Ноперта за 1:0.

Од тада, Аргентина је контролисала дешавања на терену, имала сигурност испред своје одбране и повремено покушавала да изнова запрети и стигне до другог поготка. А онда је Дензел Думфрис у 73. минуту несмотрено фаулирао Акуњу у свом шеснаестерцу.

Није ту било дилеме - ни за судију Матеу Лаоза да покаже на пенал, ни за Лионела Месија да исти искористи и тако стигне до 95. поготка у дресу Аргентине. Велико славље навијача у плаво-белим дресовима могло је да почне, али је све у 83. минуту Воут Вегхорст претворио у хаос и драму.

Високи нападач Холандије је искористио сјајан центаршут Бергхујса са десне стране, да скочи и матира Емилијана Мартинеза, уневши потпуну драму и у овај четвртфинални окршај, да би потом у 101. минуту на невероватан начин донео изједначење.

Копмајнерс је из слободног ударца, у 11. минуту надокнаде, само додао лопту поред "живог зида", тамо се нашао Вегхорст, који се мајсторски снашао да изједначи на 2:2 и доведе Месијеву Аргентину на "ивицу провалије".

Некако, држећи се ноктима за ивицу, Аргентина је издржала и домогла се пенала, иако је у продужецима заправо имала боље прилике. Ни статива Енца Фернандеза у 120. минуту није их пољуљала и навела да помисле да се све уротило против њих.

Јер Вирџил ван Дајк, а одмах затим и Стивен Бергхујс, нису успели да преваре Емилијана Мартинеза. Голман Аргентине им је на старту одмах одбранио два пенала и дао свом тиму велику предност, коју је на крају у последњој серији до краја материјализовао Лаутаро Мартинез, за пласман Аргентине у полуфинале, где их чека Хрватска.

Сада су на само две победе до трофеја првака света. Чекају на њега већ 36 година, од бриљантних висина Дијега Марадоне. Све очи биће упрте у Лионела Месија, по ко зна који пут.

  • 9. дец 2022 • 22:54

    22:54

    Готово је - Аргентина је у полуфиналу Светског првенства

    Лук де Јонг је наместио лопту и лагано преварио Мартинеза за изједначење на 3:3, али Лаутаро Мартинез користи последњи пенал и одводи Аргентину међу најбоље четири селекције света.

    Аргентина ће играти против Хрватске!

  • 22:53

    Четврта серија: Холандија - Аргентина 2:3

    Вегхорст је отворио четврту серију поготком.

    Али Енцо Фернандез промашује прву меч лопту, Аргентина је могла до победе...

  • 22:51

    Трећа серија: Холандија - Аргентина 1:3

    Копмајнерс је трећи на реду за Холандију и први који постиже гол.

    За Аргентину шутира Монтијел који је такође прецизан.

  • 22:49

    Друга серија: Холандија - Аргентина 0:2

    Бергхујс шутира и опет брани Мартинез - опет је прочитао Холанђане голман Аргентине!

    Паредес је узео други шут за Аргентину и хладнокрвно погодио за велико славље и велику предност.

  • 22:48

    Прва пенал серија: Холандија - Аргентина 0:1

    Стоп за Холандију - Ван Дајк је први шутирао, али Мартинез брани тај ударац!

    Меси први шутира за Аргентину... Сигуран је, 1:0!

  • 22:43

    Крај продужетака - опет пенали!

    После меча Хрватска - Бразил, и сада ћемо гледати пенале! Исто као у полуфиналу 2014. године, када је било 0:0 између Холандије и Аргентине, а потом Аргентинци славили.

    Да видимо шта нас сада чека.

  • 22:43

    120' - Статива за Аргентину!

    Енцо Фернандез је феноменално шутирао, али нема Аргентина среће у последњем минуту продужетака!

  • 22:36

    114' - Лаутаро у шанси!

    Ензо Фернандез је сјајно прошао и ушао у шеснаестерац Холандије, тамо иде додавање за Лаутара Мартинеза, који одмах шутира, али његов ударац грудима блокира Ван Дајк. Ово је било опасно...

  • 22:32

    110' - Меси покушава, али непрецизно

    Кренуо је Меси у један продор, створио је себи простор да шутира са ивице казненог простора, али није то било тако близу гола Холандије.

  • 22:25

    105' - Крај првог продужетка

    Врло опрезна игра оба тима, крајње очекивано. Нисмо видели ништа нарочито вредно помена, још 15 минута до евентуалних пенала...

image
VV inauguration
banner