Спорт

У Катару расклопили стадион од контејнера - склопиће га на другом крају света

Необични стадион "974" је послужио за само 13 утакмица и већ је у потпуности расклопљен и спреман за свој дугачак пут у Јужну Америку
У Катару расклопили стадион од контејнера - склопиће га на другом крају светаGetty © David Ramos / Staff

Светско првенство у Катару је још увек у току, на ред су дошли мечеви четвртфинала, а један стадион домаћин турнира је већ размонтиран и спреман да оде на други крај света.

Како пишу енглески медији, стадион "974" у Дохи је већ растављен и требало би да заврши у Уругвају.

Стадион "974" је специфичан по томе што је направљен од 974 контејнера за пренос робе. Он је по томе био нешто сасвим ново међу стадионима домаћинима Мундијала, а све са планом да после турнира буде растављен - јер маленом Катару неће бити неопходно толико фудбалских стадиона након Мундијала.

Како пише "Сан", делови овог стадиона требало би да оде у Уругвај, који се нада да ће 2030. године бити један од домаћина Светског првенства, и то на 100. годишњицу од првог Мундијала одржаног у Монтевидеу.

Стадион "974" користио се за само 13 утакмица откако је састављен - шест на Арапском купу и још седам на Светском првенству, од којих је један и Србија - Швајцарска. Овај стадион капацитета 44.089 места је сада потпуно растављен и његови делови спремни су за одлазак на другу локацију, где ће потом бити поново састављени.

А да ли ће Уругвај заједно са Аргентином, Парагвајем и Чилеом добити организацију Мундијала 2030. године, биће познато на конгресу ФИФА 2024. године.

image