Спорт

Легенда Русије добила нови мандат - Кириленко опет председник кошаркашког савеза

Прослављени кошаркаш ће тако дуже од 10 година обављати функцију првог човека руске кошарке
Легенда Русије добила нови мандат - Кириленко опет председник кошаркашког савезаGetty © SOPA Images / Contributor

Легендарни руски кошаркаш Андреј Кириленко изабран је за председника Кошаркашког савеза Русије (РБФ) на нови мандат, потврђено је из те организације.

Извештајно-изборна конференција РБФ-а одржана је у петак у Москви. Кириленко је био једини кандидат, а за њега су гласала 143 од 144 делегата, па ће његов нови председнички мандат трајати четири године.

Кириленко (43) је на челу Руске кошаркашке федерације од 2015. Као играч, постао је првак Европе 2007. и освојио бронзу на Олимпијским играма у Лондону 2012. године. Кириленко је играо више од 12 сезона у НБА лиги, где је носио дресове Јуте, Минесоте и Бруклина.

"Током година мог рада, у нашем тиму се развила хемија, баш као у правом кошаркашком тиму. И поред тога што смо се суочили са бројним изазовима, превазишли смо их и постали још јачи. Упркос низу криза повезаних са корона вирусом и политички притисак, успели смо да покренемо многе пројекте за изградњу кошаркашких објеката и развој кошарке у регионима ово нас држи у неизвесности и омогућава нам да гледамо у будућност са оптимизмом", рекао је Кириленко у свом говору после реизбора.

"У наредне четири године планирам да се фокусирам на омладински кошаркашки и мини-баскет програм за децу од 13 година и млађе, као и на обуку омладинских тренера – они су будућност наше кошарке, која ће се сигурно вратити у међународну сарадњу. Поготово што је након нашег рада са инфраструктуром – изградња затворених терена и центара за уличну кошарку – већ су у развоју програми посвећени развоју дечје кошарке. Имамо енергије, снаге и инспирације да идемо ка новим циљевима даље", додао је Андреј Кириленко.

image