Спорт

И Мелбурн је видео руску моћ

Руски тенисери, они од којих се то није превише очекивало, показали су сву моћ и раскош свог талента седмог дана Аустралијан опен
И Мелбурн је видео руску моћ© Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Дан је почео великим изненађењем које је направила Елена Рибакина, 23-годишњакиња из Москве која игра под заставом Казахстана.

Актуелна шампионка Вимблдона, прошле сезоне успела је да "надмудри" организаторе који су Русима забранили учешће и као представница Казахстана направе сензацију и дође до титуле.

Елена је велике успехе наставила у Мелбурну где је срушила прву фавориткињу Игу Швјонтек у четвртој рунди, резултатом – 6:4, 6:4.

Она је у сваком од сетова правила по два, а претрпела по један брејк и завршила посао за сат и по времена. Тиме је и организаторима ставила до знања да више обраћају пажњу на њу, пошто су је, иако је прошле сезоне освојила највећи трофеј у тенису, у претходној рунди ставили на терен број 13.

"Хм, па то је мотив више да побеђујем. Можда ме следећи пут ставе први меч негде друго, а не на терену 13", изјавила је Рибакина.

Пољакиња, која игра нестварно у последњих годину дана, остала је без одговора на игру ривалке.

"Осећала сам притисак, осећала сам да више не желим да изгубим више него што желим да победим. Протраћила сам превише енергије на бригу пре турнира и у раној фази турнира. Осетила сам да немам резерве у себи која би ми омогућила да се борим још више", рекла је Швјонтекова.

"Осећам да сам назадовала у приступу највећим турнирима. Обично када се вратим у сет, успевам да одржим тај налет. Свака јој част што ми то није дозволила."

Шта тек онда рећи за Карена Хачанова – још један Московљанин наставио је турнир из снова и први пут се пласирао у четвртфинале.

Хачанов је сада комплетирао четвртфинала на сваком од гренд слемова (дошао до најбоља четири на Ју-Ес опену 2022.), а сада је демолирао Јошихита Нишиоку.

Карен је одиграо два најимпресивнија сета у досадашњем току турнира, да би на крају био бољи од Јапанца резултатом 6:0, 6:0, 7:6 (7:4).

Мало је недостајало да испише историју и постане први човек који је у Мелбурну победио меч са три пута по 6:0, али је Нишиока ипак пружио нешто озбиљнији отпор у последњем делу игре.

Противник тренутно 20-играча на АТП ранг-листи у следећем сусрету очекује победник сусрета Хуберт Хуркач – Себастијан Корда.

image