Спорт

Нови пројекат Суперлиге: 80 клубова - без напуштања националних лига?

Пројекат фудбалске Суперлиге, који је неславно пропао 2021. године, могао би поново да узбурка европски фудбал, након што је компанија "А22 Спортс Манагемент" објавила да има нову визију са чак 80 тимова у мултилигашком систему
Нови пројекат Суперлиге: 80 клубова - без напуштања националних лига?Getty © Aitor Alcalde / Stringer

Kако преноси немачки лист "Ди Велт" тимови би имали гарантованих минимум 14 утакмица у сезони, а главни спонзор је до предлога овог формата дошао након консултација са скоро 50 клубова.

Нови пројекат подразумева да ће Суперлига бити отворено такмичење, са квалификацијама кроз наступ на националном нивоу, а сви њени тимови ће се такмичити у својим домаћим лигама.

Суперлига је у судском спорту са УЕФА и ФИФА, а коначну одлуку донеће Европски суд правде.

Богату европску Суперлигу затвореног типа у априлу 2021. покушало је да оснује 12 клубова, али је тај план пропао за 48 сати, након негодовања навијача и фудбалских управних тела. Од пројекта још нису одустали Реал Мадрид, Барселона и Јувентус.

Шест енглеских клубова који су учествовали у покушају оснивања Супер лиге Арсенал, Челси, Ливерпул, Манчестер сити, Манчестер јунајтед и Тотенхем, поред повлачења, обавезали су се да више неће бити део таквих пројеката.

УЕФА се противи оснивању Супер лиге и запретила је да ће казнити све клубове који буду учествовали избацивањем из сопствених такмичења, а фудбалере избацивањем из репрезентација.

image
Инаугурација председника Русије
banner