Спорт

Италија жели ЕУРО 2032 - само тако могу да спасу фудбалске стадионе

На Апенинима су свесни колико им стадионска инфраструктура прави проблема последњих година
Италија жели ЕУРО 2032 - само тако могу да спасу фудбалске стадионеGetty © Claudio Villa / Stringer

Италија намерава да се кандидује за домаћинство Европског првенства 2032. године, открио је председник тамошњег фудбалског савеза Габријеле Гравина.

А како је навео, главни циљ Италијана је да реше горући проблем италијанског фудбала - стадионску инфраструктуру која им већ годинама задаје главобоље.

Италијанска селекција се није пласирала на последња два Светска првенства, а групну фазу тог такмичења није прошла откако је освојила Мундијал 2006. гдоине. На првенствима Европе имају више успеха - 2021. су постали шампиони, а 2012. су стигли до финала.

"Радимо на томе да осигурамо организацију изузетне приредбе као што је Европско првентсво 2032. године, које ће нам омогућити да решимо један од највећих проблема који мучи фудбалски свет, а то је инфраструктура", рекао је Гравина.

Стање многих стадиона у Италији је забрињавајуће, а ствар додатно компликује бирократија. Градови су власници готово свих стадиона, а у клубови попут Милана и Интера видели су колико је тешко управо због бирократије да обезбеде услове за изградњу нових стадиона.

Организација Европског првенства 2032. би у томе могла значајно да помогне. Домаћин тог такмичења 2024. године биће Немачка, док би 2028. организација могла да припадне заједничкој кандидатури Енглеској, Шкотској, Велсу, Северној Ирској и Републици Ирској, као тренутно главним фаворитима.

image
VV inauguration
banner