Спорт

Зимоњићев велики повратак, у дублу са Чекинатом

Српски тенисер Ненад Зимоњић ће се на турниру Српска опен вратити на терен после дугогодишње паузе, а играће дубл у пару са Марком Чекинатом, саопштили су организатори тог турнира
Зимоњићев велики повратак, у дублу са ЧекинатомGetty © Alex Pantling

Велики повратак на тениске терене оствариће Ненад Зимоњић на турниру Српска опен.

Најбољи српски дубл тенисер, након дугогодишње паузе заиграће поново активно, а партнер ће му бити Италијан Марко Чекинато.

Ривали Србину и Италијану у првом колу Српска опена биће Роберт Галовеј из САД и Анхел Мигуел Варела-Рејес из Мексика.

У Бањалуку је стигао и Џејми Мари који ће у пару са Мајклом Венусом на турниру бити први носилац, а противници ће им бити Талон Грикспор и Барт Стивенс.

Пут до тениских звезда Ненад Зимоњић је званично почео да гради од 1995. године, а на стазу бесмртних закорачио је на Отвореном првенству Аустралије 2004. године.

Тада је са Рускињом Јеленом Бовином поразио актуелне шампионе Мартину Навратилову и Леандера Паеса у два сета (6:1, 7:6) и освојио први гренд слем.

Касније су се низали успеси један за другим, а у анале српског и светског тениса остаће забележено је да је Ненад Зимоњић, заједно са канадским тенисером Данијелом Нестором, освојио Вимблдон 2008. и 2009, Ролан Гарос 2010, АТП завршни шампионат 2008. и 2010, као и велики број титула на условно речено мањим турнирима.

Златним словима остаће записано и да је најбољи српски дубл играч 2010. године на Ролан Гаросу освојио прво место у мешовитој конкуренцији са Катарином Среботник, а у мушким паровима са Данијелом Нестором.

Тако је постао једини тенисер у историји, поред Мајка Брајана, који је освојио дуплу круну.

Осим већ споменуте титуле 2010. године са Словенком, у мешовитом дублу Зимоњић је освојио још и Отворено првенство Аустралије 2004. и 2008, Ролан Гарос 2006. као и Вимблдон 2014.

Рекордер по броју мечева и победа за селекцију Србије у паровима, највише радости донео је нацији, када се са Новаком Ђоковићем, Јанком Типсаревићем и Виктором Троицким нашао на светском трону 2010. године.

Годину дана раније, Зимоњић је као члан репрезентације Србије освојио Светски куп у Дизелдорфу победом над репрезентацијом Немачке – 2:1. Исти успех је поновио 2012. где је у финалу савладана Чешка.

Четири пута је играо на Олимпијским играма, а најбољи резултат му је четвртфинале мушких парова у Лондону 2012.

image