Спорт

Руским џудистима забрањено да се такмиче на Светском првенству у Катару

Међународна џудо федерација (ИЈФ), саопштила је да је забранила учешће осморици руских џудиста на Светском првенству у Дохи, након што су на друштвеним мрежама проверили њихову подршку и мишљење о специјалној војној операцији у Украјини
Руским џудистима забрањено да се такмиче на Светском првенству у КатаруGetty © Kiyoshi Ota

У саопштењу ИЈФ, наводи се да је провера друштвених мрежа руских спортиста показала "про-ратну пропаганду"

Претходно је донета одлука да на Светском првенству у Катару, руски и белоруски спортисти могу да наступају под неутралним статусом.

Додато је да ће се радити провера друштвених мрежа и активности, како би се установило да ли спортисти подржавају специјалну војну операцију у Украјини.

"Само спортистима код којих нису пронађене информације опредељења и подршке у погледу на руску инвазију на Украјину, биће дозвољено такмичење на Светском првенству у Џудоу", наводи се у саопштењу. 

"Након спровођења темељне истраге, осморици чланова делегације Русије, забрањено је учешће на такмичењу", додају из Међународне џудо федерације.

Одлука да руски спортисти могу да учествују на интернационалним такмичењима под неутралним статусом, дошла је након препоруке Међународног олимпијског комитета (МОК).

МОК је у препоруци истакао да би услов за такмичење морао бити и тај да спортисти ни на какав начин не подржавају специјалну војну операцију Русије у Украјини.

Светско првенство у џудоу, биће одржано од 7. до 14. маја у Катару, у Дохи.

image
VV inauguration
banner