Спорт

Прва руска селидба у Азију: "Почиње ново, историјско поглавље"

Док су очи шаховског света биле упрте у Астану и меч за светског првака између Динга Лирена и Јана Непомњашчег, донесена је још једна историјска одлука у овом спорту
Прва руска селидба у Азију: "Почиње ново, историјско поглавље"Getty © Sebastian Reuter / Stringer

Руска шаховска федерација (РЦФ) званично је прешла из Европе у Азију, чиме је постала прва организација која је то учинила.

У међувремену, споменути Динг Лирен је исписао историју у Казахстану и победио Непомњашчег после исцрпљујуће партије која је трајала месец дана и постао први светски шампион из Кине.

Председник РЦФ Андреј Филатов означио је прелазак у Азијску шаховску федерацију као почетак новог, историјског поглавља.

У марту прошле године, Међународна шаховска федерација (ФИДЕ) дозволила је Русима и Белорусима да се такмиче на интернационалним такмичењима као неутрални спортисти.

Пре месец дана, Генерална скупштина Азијске шаховске федерације изгласала је да прихвата руски савез под своје окриље, што је званично потврђено у понедељак.

"Желео бих да изразим искрену захвалност Азијској шаховској федерацији у име Руске шаховске федерације за напоре и подршку током пута са једнод континента на друго, као и за топлу добродошлицу коју смо добили као нова чланица азијске шаховске породице", изјавио је Филатов.

"Данас, првог маја 2023. године, почиње ново, историјско поглавље због којег смо изузетно узбуђени."

Он је у писму председнику Азијске шаховске федерације Султану бин Халифи ел-Нахјану истакао и да се Радује што ће Русија поделити своје богато искуство у организацији великих догађаја, као и да ће сарадња бити дуга и плодоносна за обе стране.

Филатов је најавио да ће Русија већ у децембру ове године организовати Азијски шампионат за јуниоре, које ће бити играно у Москви.

image