Спорт

Немачка – Ханси Флик командује "маншафтом" и пуца на највеће циљеве

Амбиције са селектором Хансијем Фликом на клупу увек су велике, па ће Немачка покушати да дође до рекордне пете титуле на Мундијалима.
Немачка – Ханси Флик командује "маншафтом" и пуца на највеће циљевеGettyimages.ru © Julian Finney

"Фудбал је игра која се игра 90 минута и у којој на крају победе Немци", легендарна је изјава Гарија Линекера, енглеског нападача, која је изречена са разлогом.

Ретко која нација може да се похвали статусом фудбалске велесиле, као што то може Немачка.

Иако у не толико препознатљивом саставу, током смене генерација, Немачка игра фантастичан фудбал  и способна је да на доминантан начин победи било коју репрезентацију.

Са клупе их предводи Ханси Флик, познато име које је на клупи Бајерна освојило све што се да освојити и који након клупског, жели да покори и репрезентативни фудбал.

Немачка ће у Катару већ у групи Е имати доста изазова, пошто се састаје са Шпанијом, Костариком и Јапаном.

Историја

Немачка је до сада учествовала на чак 20 Мундијала и то са великим успехом. Пропустили су само два Светска првенства, прво икада организовано 1930. године, као и оно 1950. године.

Први пут су шампиони света постали 1954. године, када су у финалу преокренули 0:2 од Мађарске.

На светски фудбалски кров пели су се још три пута: 1974, 1990 и 2014. године.

Преокретом су освојили и шампионат 1974, када су у финалу надиграли Холандију.

Као домаћини, 1990. године били су бољи од чувене селекције Аргентине у финалу, да би 2014. године у Бразилу, поново били кобни по "гаучосе", овога пута након продужетака.

Ипак, Светско првенство у Русији, одиграно 2018. године, неће памтити по добром.

Први пут су испали у првој, групној фази такмичења на Светским првенствима, пошто су остварили само једну победу и били последњи у групи са Шведском, Мексиком и Јужном Корејом.

Пут у Катар

Немачка се на најубедљивији начин пласирала на шампионат у Катару.

У групи Ј представљали су прави страх и трепет и потпуно су оправдали статус апсолутног фаворита.

Уписали су девет победа и један пораз (од Северне Македоније у Дујзбургу), уз гол разлику 36:4.

Било је утакмица попут оне са Лихтенштајном, када су декласирали ривала са 9:0, док је Јерменија прошла нешто боље, када је било 6:0.

Од свих екипа које су се као првопласиране у квалификацијама пласирале на СП, Немачка је имала највише бодова 27, колико је имала и Данска, уз бољу гол разлику од Данаца.

Највеће звезде

Већина играча, чак и оних најбољих долази из Бундеслиге, тачније минхенског Бајерна.

Немачка може да се похвали да скоро на свакој позицији има фантастичан одабир играча, који осим што су у каријери освајали највећа клупска такмичења, имају одличан однос и партије у националном дресу.

Имају вероватно најбољу голманску линију на првенству, пошто су им у саставу Мануел Нојер, Марк-Андре Тер Стеген и Кевин Трап/Бернд Лено.

У одбрани им се квалитетом истичу Антонио Ридигер, Робин Госенс и Никлас Суле.

Немци ипак највише талента поседују „у вези“, у коју полажу своје највеће наде.

Јозуа Кимих и Илкај Гундоган „држаће“ средину терена, док ће за проблеме на противничкој половини бити задужени Каи Хаверц, Џамал Мусијала, Лирој Сане, Томас Милер, Серж Гнабри, Тимо Вернер...

image